MOST I HDZ PREGOVARALI ČETIRI I POL SATA: / Petrov i Plenković otkrili o čemu su razgovarali, jedna od tema bila je i HRT

Image
Foto: PIXSELL, Tomislav Miletić

Završen je drugi sastanak predstavnika HDZ-a i Mosta na kojem je dogovarano slaganje nove Vlade.

19.9.2016.
14:12
PIXSELL, Tomislav Miletić
Play logo

NOVO19:30 "HRT se treba restrukturirati, pitanje pretplate je u njihovoj nadležnosti. To nisu stvari koje se mogu dogovoriti na temelju dviju politika. Neke stvari će se riješavati odmah na početku, a neke u odgovarajućem hodogramu, rekao je Andrej Plenković nakon sastanka.

Nakon završetka višesatnih pregovora objavljena je odluka kako će se pregovori nastaviti ponovo za tjedan dana, sljedećeg ponedjeljka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

MOST-ov Božo Petrov izjavio je da uopće nisu raspravljali o ministarstvima.

'Neke stvari treba provesti odmah'

Dodao je kako su to sve bile samo insinuacije. "Moram zdvojiti kada me pitate za 7 jamstava, to su stvari koje su potrebne i koje će se dogoditi", rekao je Petrov.

Dodao je da se slaže s Plenkovićem kako će se neke stvari provesti odmah, dok će za druge trebati definirati rokove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekujem i nadam se da će stručne skupine obaviti svoj posao i da ćemo u ponedjeljak biti gotovi po pitanju 7 jamstava koja smo zatražili. Jedna od stvar za koju će se napraviti plan aktivnosti, na primjer oko isključivog gospodarskog pojasa, tu možemo pokazati da uvažavamo argumente", objasnio je Petrov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U vezi smanjenja HRT-ove pretplate, Petrov je rekao kako idu u tom smijeru, ali kako prvo trebaju odraditi procedure. "Bilo bi previše na silu to u mjesec dana napraviti. Za ono za što smatramo da treba više vremena, sporazumjet ćemo se s HDZ-om."

Plenković: Naš je pristup sustavan, da Hrvatska u ustavnim rokovima dobije stabilnu parlamentarnu većinu s jasnim programom

Plenković je naglasio kako HDZ podržava da se u budućnosti koriste tri preferencijalna glasa na parlamentarnim izborima ili na izborima za Europski parlament.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrlo brzo su se dogovorili i vezano uz određene detalje vezane uz financiranje političkih stranaka,a vjeruje i da će vrlo brzo naći kvalitetna rješenja vezano uz prava državnih dužnosnika ili saborskih zastupnika.

Postignut je, kaže, i dogovor oko zahtjeva Mosta vezanim uz HNB, gdje poštujući njezinu neovisnost u monetarnim pitanjima, razgovaraju o riješenjima koja će omogućiti neke aktivnosti kada se radi o Državnoj reviziji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković je kazao i da vezano uz HRT-a pristupaju sustavno. Obje stranke drže kako se HRT treba restrukturirati, no pitanje pretplate je u nadležnosti Nadzornog odbora HRT-a. Dodao je i da se odluke vezane uz HRT trebaju donijeti uz prethodne konzultacije s drugim tijelima i u kontekstu sporazuma koji postoji između vlade i HRT-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik HDZ-a istaknuo je kako to nisu stvari koje se mogu donositi isključivo na temelju dogovora dvaju političkih stranaka.

"Naš je pristup sustavan i ide za tim da Hrvatska u ustavnim rokovima dobije stabilnu parlamentarnu većinu s jasnim programom, i nakon toga idemo u aktivnosti sazivanja Sabora i rada buduće vlade", zaključio je Plenković.

Petrov: Razgovara se argumentirano, Most kvalitetan partner

"Način na koji su protekla oba razgovora je da se razgovara argumentima, a u trenutku kada je to tako, Most može uvijek biti kvalitetan partner. Neke stvari jesu provedive odmah, a za neke stvari će biti jasniji plan aktivnosti s jasnim rokovima i to će biti partnerski. Mi uvijek možemo napraviti kompromis u trenutku kada za to postoje kvalitetni argumenti i ako se može napraviti još bolji prijedlog. Očekujemo i nadam se da će stručne skupine obaviti svoj posao i da će u ponedjeljak biti barem službeno gotovi, barem što se tiče ovim sedam jamstava koje smo bili tražili", rekao je Petrov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svim sedam jamstava je ono što Hrvatska treba i bez daljnjega će se ići u tom smjeru, rekao je čelnik Mosta.

Kada je riječ o Ovršnom zakonu rekao je kako će stručne skupine pripremiti zajednički prijedlog Ovršnog zakona "koji će ići pred formiranje Vlade, ali naravno to ne isključuje mogućnost da se kompletnoj promjeni tog zakona ne pristupi i poslije".


Tekst se nastavlja ispod oglasa

17:30 Delegacije Mosta i HDZ-a i dalje pregovaraju iza zatvorenih vrata. Delegacija Mosta došla je u nešto jačem sastavu, ali nikakvih detalja o tome o čemu će se točno danas razgovarati nema ni s jedne ni s druge strane. Iz HDZ-a samo potvrđuju kako i dalje razgovaraju o sedam točeke, tj. uvjeta koje je postavio Most, a ne o ministarskim foteljama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


15:08 Grmoja je komentirao i kavu s odmetnutim Hrvojem Runtićem, koji je jutros odstupio iz Živog zida. Tvrdi da su razgovarali i o Ovršnom zakonu.

'G. Runtić je nezavisni zastupnik, podsjećam vas', rekao je Grmoja te ponovio kako Most razgovara sa svima koji su u Saboru oko tema koje su zajedničke.

Image
MOST NE RAZBIJA ŽIVI ZID? /

Runtić otkriva o čemu je razgovarao s Grmojom

Image
MOST NE RAZBIJA ŽIVI ZID? /

Runtić otkriva o čemu je razgovarao s Grmojom

shimmer fallback
shimmer fallback

15:00 Stigao je glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Spremni smo surađivati i sa Živim zidom, ako stvari budu kako treba. Most će za svoje zakonske prijedloge možda imati i veću potporu od 15 ruku', rekao je Grmoja i ubrzano napustio novinare.


Andrej Plenković je, najavljujući današnji, drugi po redu sastanak predstavnika HDZ-a i Mosta, rekao da na dnevnom redu još neće biti kadrovska pitanja odnosno raspodjela mjesta u Vladi i Saboru.

shimmer fallback
shimmer fallback

Doduše, Plenković je u intervjuu HRT-u prije dva dana najavio da bi Vlada mogla imati četiri potpredsjednička mjesta, umjesto dosadašnja dva, a Večernji list piše pozvajući se na sugovornike u HDZ-u, da eventualni četvrti potpredsjednik neće biti predstavnik nacionalnih manjina, već da bi njima mogli ponuditi jedno mjesto potpredsjednika Sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak četiri potpredsjednika Vlade?

Naime, dosad se neslužbeno govorilo da će potpredsjednici Vlade biti Božo Petrov, Davor Ivo Stier (za unutarnje i vanjske poslove) te Ivana Maletić (gospodarstvo). Priča o četvrtom 'manjinskom' potpredsjedniku Vlade navodno je krenula nakon što je Milorad Pupovac, potpredsjednik SDSS-a, dao naslutiti da bi htio biti potpredsjednik Vlade.

Vjerojatnije je, tvrdi Večernjakov sugovornik iz HDZ-a, da će manjincima, konkretno zastupniku talijanske manjine i saborskom veteranu Furiju Radinu biti ponuđeno mjesto potpredsjednika Hrvatskog sabora.

Osim toga, nagađa se da bi Plenković mogao to četvrto potpredsjedničko mjesto ponuditi Zdravku Mariću, dosadašnjem, a vjerojatno i budućem ministru financija. Izvor blizak Plenkoviću kaže da će konačni ustroj buduće Vlade ipak biti usuglašen tijekom pregovora s Mostom. Također, nagađanja da će Most tražiti čak sedam ministarstava ili da bi HDZ mogao formirati manjinsku Vladu budu li zahtjevi Mosta nerazumni, isti izvor smatra pokušajem miniranja pregovaračkog procesa.

Vladu će podržati i dva zastupnika HSS-a?

Budući da su pregovori očekivano obavijeni velom tajne, iz kuloara pristiže mnogo spekulacija. Jedna od njih kaže da bi, unatoč protivljenju Mosta, HDZ mogao surađivati i sa strankom Milana Bandića.

Formalno, to ne bi bila suradnja s Bandićevom strankom jer riječ je o dvojici zastupnika od kojih je jedan bio nezavisni kandidat, a drugi iz kvote Reformista Radimira Čačića.

Play logo

"Njih dvojica će, uvjeren sam, podržati HDZ-ovu Vladu. Moguće je da to učini i dio HSS-ovaca, ali njih ne vjerujem da bi Plenković uvodio u Vladu jer bi Mostu to bila šaka u oko zbog Jamba, ali i zbog Beljakove retorike", kazao je za Večernji list izvor blizak Plenkoviću.

Večera za 5
Superstar
Život na vagi
Obiteljske tajne
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ubice mog oca
Britain's Got Talent
Tri sestre
default_cta
Play logo