DO KRAJA ZASJEDANJA

HDZ DANAS NAJAVIO: ‘Proglasit ćemo isključivi gospodarski pojas na Jadranskom moru’

Branko Bačić je podsjetio da su Vlada i Klub zastupnika HDZ-a u više navrata tijekom rasprava o gospodarskim pojasevima u Jadranu i temama vezanim za ekološku zaštitu i ribarstvenu politiku naglašavali da će država pristupiti proglašenju isključivog gospodarskog pojasa u europskom duhu, vodeći računa o dobrosusjedskim odnosima s Italijom

Saborski Klub zastupnika HDZ-a najavio je u utorak da će Sabor do kraja jesenjeg zasjedanja proglasiti isključivi gospodarski pojas u Jadranskom moru.

“Do kraja ovog zasjedanja Hrvatski sabor će donijeti odluku o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa Republike Hrvatske u Jadranskom moru”, najavio je na konferenciji za novinare predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić.

“Ministri vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman i Italije Luigi Di Maio jučer su imali ministarsku konferenciju u Zagrebu, gdje su usuglasili stavove oko zajedničkog proglašenja gospodarskih pojaseva u Jadranu”, dodao je.

‘Vodimo računa o dobrosusjedskim odnosima s Italijom’

Bačić je pritom podsjetio je da su Vlada i Klub zastupnika HDZ-a u više navrata tijekom rasprava o gospodarskim pojasevima u Jadranu i temama vezanim za ekološku zaštitu i ribarstvenu politiku naglašavali da će država pristupiti proglašenju isključivog gospodarskog pojasa u europskom duhu, vodeći računa o dobrosusjedskim odnosima s Italijom.

Hrvatska je još 2003. donijela odluku o proglašenju zaštićenog ekološko- ribolovnog pojasa, kojom je proglasila 99 posto svih sadržaja isključivog gospodarskog pojasa, osim onog koji se odnosi na mogućnost izgradnje umjetnih otoka i iskorištavanje energije vjetra i mora, kazao je.

“Sada držimo da su se stekli uvjeti da Hrvatska u duhu dobrosusjedskih odnosa i europskom duhu proglasi i ostale sastavnice gospodarskog pojasa koje nisu bile sadržane u zaštićeno ekološko-ribolovnom pojasu”, rekao je Bačić.

Zajednička ribarstvena politika EU-a

Istaknuo je da isključivi gospodarski pojas Hrvatska ima pravo proglasiti prema međunarodnoj konvenciji o pravu mora i temeljem Pomorskog zakonika. Bačić je pritom napomenuo da će isključivi gospodarski pojas, budući da smo članica EU-a, činiti zajedničke vode EU-a i da će se na tom području morati provoditi zajedničku ribarstvenu politiku EU-a.

“Kada Italija proglasi svoj isključivi gospodarski pojas na svom dijelu Jadrana, ribarstvene mjere Europske komisije će se odnositi kako na naš tako i na njihov gospodarski pojas, kao i na sve druge proglašene pojaseve na razini država članica EU-a”, kazao je Bačić.

Dodao je da će se odlukom o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa Hrvatska odrediti i ka pristupanju pregovora o razgraničavanju našeg i talijanskog isključivog gospodarskog pojasa. Bačić je poručio da će Slovenija biti upoznata s tom odlukom i smatra da oko toga ne bi trebalo biti spora.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr