NEĆE PARALELNU ISTRAGU

HDZ ČEKA PRILIKU DA RASPUSTI NEŽELJENO TIJELO: Čim DORH pokrene istragu protiv Todorića, istražno povjerenstvo se gasi?

Saborsko istražno povjerenstvo za Agrokor, koje je u srijedu osnovano uz mnogo muke i natezanja, s pravim radom započet će 3. studenoga kada je na sjednicu, odnosno saslušanje pozvan Ivica Todorić.

No, HDZ koji se skoro šest mjeseci opirao osnivanju tog tijela, već pokazuje ozbiljne namjere da ga ugasi, piše Novi list.

ANKETA NET.HR-a: Hoće li istražno povjerenstvo o Agrokoru dobiti odgovore na ključna pitanja?

Sumnjiva kooperativnost HDZ-ovih članova povjerenstva

HDZ nije promijenio svoj negativan stav o povjerenstvu pa će, piše riječki dnevnik, eventualno rješenje Državnog odvjetništva o pokretanju istrage o Agrokoru nastojati iskoristiti kako bi prekinuo rad povjerenstva uz objašnjenje da ne mogu postojati dvije paralelne istrage.

Pritom bi se HDZ mogao pozvati na Zakon o istražnim povjerenstvima iz 1996. godine, u kojem stoji da će povjerenstvo odmah prestati s radom “ukoliko je pokrenut sudbeni postupak o nekom pitanju za čije je istraživanje povjerenstvo osnovano”. To znači da bi, u slučaju da DORH već do 3. studenoga objavi pokretanje istrage protiv Todorića, povjerenstvo bilo ugašeno.

To se, piše dalje Novi list, može zaključiti iz ponašanja HDZ-ovih članova povjerenstva. Oporbeni članovi povjerenstva iznenađeni su, naime, kooperativnošću HDZ-ovaca.

“Nisu imali nikakvih primjedbi. Nisu se usprotivili niti kad smo mi tumačili da bi povjerenstvo moralo nastaviti funkcionirati i ako DORH pokrene istragu, i istraživati stvari kojima se oni ne bave. Sumnjivo mi je to”, prokomnetirao je jedan oporbeni zastupnik tijek prvog sastanka povjerenstva.

GLAVNI DRŽAVNI ODVJETNIK O AGROKORU: ‘Nije nam to prevelik zalogaj, Istražno povjerenstvo neće ometati rad DORH-a’

“Ako se pokrene istraga, moramo prestati s radom”

Ono o čemu se zasad nagađa – da bi istražno povjerenstvo moglo biti ugašeno prije nego što uopće počne s ozbiljnim radom – dodatno je prisnažila člaica tog povjerenstva iz HDZ-a Marija Jelkovac.

“Ne može postojati istovremeno istraga o određenim pitanjima o kojima raspravlja i povjerenstvo. U tom slučaju mi moramo prestati s radom, sukladno Zakonu o istražnim povjerenstvima. Zakon je tu vrlo jasan, ja sam legalist”, kazala je Jelkovac gostujući u HRT-ovoj emisiji Otvoreno nakon prvog sastanka istražnog povjerenstva.

Nešot slično je prethodno rekao i njezin stranački kolega, također član povjerenstva, Josip Borić. Ako četvero HDZ-ovaca u deveteročlanom povjernestvu podrži i Stjepan Ćuraj iz HNS-a, stranke koja je HDZ-u koalicijski partner u Vladi, to bi zapečatilo rad tog tijela.

Ako dođe do toga, oporba se neće predavati.

“Bit će to fajt. Mi se nećemo samo tako povući, a ako HDZ bude htio ugasiti povjerenstvo zbog DORH-ove istrage, morat će objasniti javnosti što to skrivaju”, kazao je za Novi list jedan oporbeni član povjerenstva.

KAZNENE PRIJAVE U SLUČAJU AGROKOR SE GOMILAJU, A DORH I DALJE ŠUTI: ‘O svemu ćete biti pravovremeno obaviješteni’

Povratak na Net.hr