HDSSB-ovac Burić ipak sjeda u gradonačelničku fotelju

Dinko Burić postao je novi gradonačelnik Belišća s 40 glasova prednosti pred HDZ-ovim Dinkom Huisom, prema neslužbenim rezultatima ponovljenog drugog izbornog kruga u nedjelju.

U znaku daleko većeg odaziva birača, ali i nervoze na glasačkim mjestima, prošli su ponovljeni izbori za gradonačelnika Belišća. Građani su birali između saborskog zastupnika HDSSB-a Dinka Burića te HDZ-ova Dinka Huisa. Izbori su ponovljeni na dva biračka mjesta, na kojima pravo glasa imaju 1.884 glasača, od njih ukupno oko 9.000 u Belišću.

Visoka izlaznost koja je bila očita još u jutarnjim satima, kako je dan odmicao nastavljena je i u popodnevnim satima, pa je do 16 sati glasalo 50,7 posto birača, dok je dva tjedna ranije taj postotak iznosio 37,6 posto.

Njih 29 posto ispunilo je svoju građansku dužnost do 11 sati, dok je dva tjedna ranije na birališta u isto doba izašlo tek 17 posto birača.

Novinarskim ekipama čak zabranili ulazak na biračka mjesta

Podsjetimo, Dinka Burića je 2. lipnja za samo jedan glas pretekao mladi Dinko Huis. Burićeva se stranka žalila, pa je Ustavni sud poništio rezultat i naložio ponavljanje na dva mjesta. Na biralište je, tako, ponovno morao i sam Burić.

Napetost se na biračkim mjestima mogla rezati nožem. Pratio se svaki korak, a novinarskim ekipama u prvi mah čak nije dopušten ulazak. Promatrači HDZ-a inzistirali su na pisanom dopuštenju snimanja, što nije praksa. Ipak, intervencijom Gradskog izbornog povjerenstva, nesporazum je riješen.

Povratak na Net.hr