PODRŠKA KOLEGE

HASANBEGOVIĆ SE SLAŽE SA ŠEKSOM: Dan državnosti bi opet trebao biti 30. svibnja

U subotu je izaslanstvo HDZ-a na Mirogoju položilo cvijeće povodom Dana neovisnosti, gdje su neki članovi komentirali Šeksov prijedlog o mijenjanju datuma hrvatskih državnih praznika.

Vladimir Šeks je za HRT izjavio kako je u Hrvatskoj nastala zbrka s državnim praznicima.

“Sazrelo je vrijeme da se na referendumu odluči o blagdanu, krovnom blagdanu koji bi objedinio suverenost, državnost i nezavisnost. Predlažem da to bude 30. svibnja, ali neka građani o tome odluče na referendumu”, rekao je Šeks.

Šef HDZ-a Andrej Plenković danas je čestitao Dan neovisnosti prilikom polaganja vijenaca. Rekao je kako je to bio ključan dan za raskidanje svih državnopravnih veza s bivšom državom i praktički je značio stupanje na snagu Deklaraciju o neovisnosti RH.

NEPOZNATI DETALJI O RAKETIRANJU BANSKIH DVORA: Tko je u Zagreb dojavio da se sprema napad na Tuđmana i što je u stvari bio plan JNA

Hasanbegović se slaže sa Šeksom

“Trenutno imamo nekoliko datuma. Gospodin Šeks je doajen Sabora, ali to je tema koja zavrjeđuje ozbiljnu i temeljitu raspravu. Kada dođe vrijeme za to uključit ćemo se u nju”, komentirao je Šeksovu ideju Plenković za N1.

Tehnički ministar kulture i povjesničar Zlatko Hasanbegović slaže se sa Šeksovom idejom. “30. svibnja bi trebao biti datum. Slažem se s time što je rekao Šeks. O tome odlučuje Hrvatski sabor”, rekao je Hasanbegović.

Kako piše Večernji list Hrvatska je postala neovisna 8. listopada 1991. u skladu sa odlukama kako naroda na referendumu, tako i Hrvatskog Sabora i ne postoji niti jedan realnI razlog zbog kojega spomenuti datum ne bi bio državnim praznikom.

Zbog toga bi taj datum trebalo i dalje obilježavati kao državni blagdan. Kompromis bi se mogao napraviti oko Dana državnosti i vratiti ga na 30. svibnja, ali zbog praktičnih razloga – da lipanj ne bude prekrcan praznicima koji dolaze jedan za drugim.

Povratak na Net.hr