BEZ ZAKONSKOG UPORIŠTA

HASANBEGOVIĆ: ‘Plenković je podlegao pritiscima, HOS-ove ploče treba bez ograničenja postavljati diljem Hrvatske’

Zlatko Hasanbegović, bivši HDZ-ov ministar kulture i saborski zastupnik Neovisni za Hrvatsku kazao je u srijedu za spornu ploču u Jasenovcu sa ‘Za dom spremni’ kako je “jedino moguće rješenje da ona ostane, te da se slične ploče i spomen obilježja pripadnicima HOS-a bez ikakvih ograničenja podižu diljem Hrvatske”, dodavši kako je potpuno neprihvaljtivo da zakoniti simbol jedne zakonite ratne postrojbe bude predmet bilo kakvih preispitivanja i dovođenja u pitanje.

Uvjeren je kako je predsjednik Vlade Andrej Plenković “podlegao političkih pritiscima svojih koalicijskih partnera, HNS-a i Milorada Pupovca te da je donio političku odluku da se pronađe rješenje koje on nazvao ne – micanje ploče, nego izmjena dijela saržaja ploče i slično”.

‘Ne postoji bilo kakvo zakonsko uporište za micanje ove ploče’

Sada treba pronaći pravni modalitet, jer u ovom trenutku ne postoji bilo kakvo zakonsko uporište za micanje ove ploče, rekao je inicijator promjene imena Trga maršala Tita Zlatko Hasanbegović za N1.

Upitan, ne smatra li spornim pozdrav “Za dom spremni” kazao je kako je grb HOS-a zakonit i ne postoji bilo kakvo zakonsko uporište za zabranu simbola i grba HOS-a.

“O pozdravu Za dom spremni sam govorio i kao povjesničar i kao ministar kulture, jasno sam rekao da je neprijeporno da je proizašao iz baštine ustaškog pokreta i opterećen hipotekama koje dolaze iz te ideologije, naglasio je. Nema potrebe u modernoj Hrvatskoj posezati za simbolima propalih režima, nego koristiti službene simbole Republike Hrvatske, uz jednu jednu iznimku, a to je da je taj pozdrav Za dom spremni sastavni, neodvojivi i zakoniti dio grba jedne hrvatske ratne postrojbe u sastavu hrvatske vojske. Tu počinje i završava sva rasprava”, poručio je.

‘Zabranama se ne može postići ništa’

Upitan treba li zabraniti taj pozdrav odgovorio je kako za to nema potrebe.

“U kontekstu očekivanih rješenja o zabrani ili modelima isticanja onog što se naziva simbolima totalitarnih pokreta, osobno sam protivnik bilo kakvih zabrana”, rekao je.

“Zabranama se ne može postići ništa, one izazvivaju bunt i prkos. Nama treba jedna nova politička kultura i jedna nova državna i nacionalna paradigma koju sam zastupao i kao političar i kao ministar kulture, a to je da je istinski temelj na kojem počiva hrvatska država pobjeda u Domovinskom ratu”, ocijenio je.

Sve drugo, kaže, znači zazivanje beskrajnih podjela bez početka i kraja.

Zapovjednik vukovarskog HOS-a Zvone Ćurković i predsjednik Udruge zagrebačkih veterana branitelja Vukovara rekao je jučer za HTV kako je njegov osobni stav u vezi sa spomen-pločom u Jasenovcu da HOS treba napraviti gestu i skinuti samo u Jasenovcu znak HOS-a sa te ploče, iz poštovanja prema nevinim žrtvama. Međutim, dodao je, na sva ostala mjesta to se ne bi odnosilo.

“To je legitimni znak HOS-a koji je u vrijeme predsjednika Franje Tuđmana i ministra Gojka Šuška bio legalan, legalno registriran”, istaknuo je.

DESNO KRILO HDZ-a POKREĆE UDAR NA PLENKOVIĆA? Brkić: ‘Ploču iz Jasenovca žele maknuti oni koji nisu željeli Hrvatsku’

ZATRESLA SE VLADA, RODIO SE KUŠČEVIĆ: Premijer ministru izdao naredbu kojom će riješiti pitanje HOS-ove ploče i ustaškog pozdrava

Povratak na Net.hr