'Ne može nekoliko izoliranih koji nisu primjer društvenog ozračja, stvarati se moralna panika'

Zlatko Hasanbegović, nositelj liste Domovinskog pokreta u 1. izbornoj jedinici, jedan je od istaknutijih ljudi u pokretu Miroslava Škore. Hasanbegović je u studiju RTL-a Danas govorio o tome zašto misli da bi narod Škori na ovim izborima trebao reći "da" kada mu je već na predsjedničkima rekao "ne". Osim toga, iznio je i svoje mišljenje o izborima te eventualnoj suradnji s HDZ-om.

"Okupljanje na Markovu trgu bilo je demonstracija snage, ona je začeta na predsjedničkim izborima i siguran sam da će se sada pretočiti u mandate na parlamentarnim izborima", kazao je Hasanbegović za RTL Danas.

Tko će biti pobjednik izbora?

Kada je riječ o pobjedniku parlamentarnih izbora, Hasanbegović kaže: "Dakle, moramo govoriti, dosjetkom najvažnija anketa su izbori o sastavu buduće hrvatske vlade odlučit će hrvatski narod na izborima. Ono što sam siguran je da će koalicija okupljena oko Domovinskog pokreta biti okosnica buduće hrvatske vlade.

Narod će odlučiti. U krajnjoj liniji ne radi se o populističkoj dosjetci već parafrazi prvog članka Ustava da vlast proizlazi iz naroda koji je predstavljen putem svojih autentičnih predstavnika u Hrvatskom saboru i tako će i biti."

'Mi nismo treća opcija nego stožerna, prva, nacionalna opcija'

"Ovdje je stvar vrlo jasna, nismo ovdje zbog politikanstva, ova opcija nije prosvjedna, nije ni treća ni druga opcija. Ovdje je riječ o stožernoj, prvoj, nacionalnoj, političkoj opciji i ono što sam siguran scenarij iz 2015. na 2016. kada smo mjesecima iščekivali hoće li biti ovo ili ono, dvopartitna, tripartitna ili bilo koja druga kombinacija se nakon ovih izbora neće ponoviti.

To znači da postoje samo tri scenarija: scenarij u kojem će Domovinski pokret biti okosnica buduće hrvatske vlade, scenarij B je da se izvanbračna zajednica HDZ-a i SDP-a konačno legalizira u obliku velike koalicije u kojoj Plenković može eventualno biti državni tajnik središnjeg ureda za šport, ali svakako ne predsjednik Vlade i treći scenarij su novi izbori", objasnio je Hasanbegović.

'Mi se ne bavimo gatanjima'

Kazao je da se oni ne bave gatanjima već da, kao odgovorni ljudi, čekaju rezultate izbora.

"O sastavu buduće hrvatske vlade odlučit će hrvatski Sabor, ali je sigurno da koalicija oko Domovinskog pokreta neće biti dio bilo koje većine u kojoj će arbitrirati i kadrovirati primjerice gospoda Furio Radin i Milorad Pupovac kojeg je Plenković označio najdugovječnijim hrvatskim političarom koji konzistentno zastupa interese srpske zajednice što se donekle mogu složiti, ali na način da hrvatska politička elita igra ulogu korisnih idiota", veli Hasanbegović.

Zašto novinari Domovinskom pokretu nisu smjeli postavljati pitanja?

Objasnio je i zašto novinarima danas na Markovom trgu nije bilo dozvoljeno postavljati pitanja. Komentirao je i prozivku medijima koju je uputio šef Domovinskog pokreta.

"Mi smo u kampanji, ovo je bilo prigodno okupljanje oko predstavljanja i predaje lista i zapravo svaki dan svi uključeni na listama su dostupni medijima. Kao što mediji imaju pravo prozivati političare, političari imaju pravo ocjenjivati rad pojedinih medija. Dakle, ovdje nije bilo riječ o medijima kao takvima već o nekoliko konkretnih medijskih paraobavještajnih punktova koji poslije njih mjesecima vode neku vrstu kvazispecijalnog rata, osobno protiv Škore i protiv platforme", kazao je.

Osvrnuo se Hasanbegović i na eventualnu suradnju s Brunom Esih pa rekao: "Surađivat će se s onima koji će osvojiti mandate. Na prošlost se ne osvrćem, okrenut sam budućnosti."

O transparentu u Kustošiji: 'Radi se o gnjusobama, ne vidim elemente protusrpstva'

Dotakao se i situacije sa sramotnim transparentom Dinamovih navijača u Kustošiji.

"Dakle, naravno da se dvojica, trojica starijih punoljetnika ne mogu sada drakonski kažnjavati. Ovdje nama trebaju neke vrste pedagoških mjera. Radi se o gnjusobama, ne vidim elemente protusrpstva. Vidio bih elemente pedofilije. Kućnim odgojem, ali i činjenicom da zapravo se stvari trebaju nazivati pravim imenom. Ne može nekoliko izoliranih koji nisu primjer društvenog ozračja, stvarati se moralna panika. Koliko ja znam, takve gnjusobe su izolirani incidenti. S druge strane imamo Pupovca koji je jasno rekao kao istražitelj i sudac da on zna tko su inspiratori tih događaja. Locirao ih je u političke krugove i neka kažu tko su, moglo bi se reći i da je on", zaključio je Zlatko Hasanbegović u intervjuu za RTL Danas.