Nositelj liste Domovinskog pokreta u 1. izbornoj jedinici koja uključuje i središte Zagreba, Zlatko Hasanbegović, kaže da na parlamentarnim izborima zastupa ''konkretan nacionalno-politički program''.

"Moje političko djelovanje građanima je poznato. Hrvatskoj su potrebne korjenite promjene, sistemske. Majka svih promjena je promjena izbornog zakona jer on je preduvjet za dobivanje autentičnog političkog predstavništva u Hrvatskom saboru, da se ne događa ovo gaženje izvorne biračke volje koje je obilježilo vladavinu gospodina Andreja Plenkovića", kazao je Hasanebgović u Dnevniku Nove TV.

'Odbijam sudjelovati u banalnoj raspravi'

Govoreći o Zakonu o obnovi Zagreba nakon potresa, kazao je da je to bio "predmet kvaziaktivizma i različitih oblika demagogije".

"To je jedna ozbiljna tema. Naravno da je zakon poželjan, ali budimo iskreni – za ono što je potrebno Zagrepčanima oštećenima u potresu u krajnjoj liniji nije ni potreban novi zakon i dosadašnji okvir omogućuje postupanje u tom slučaju. Kod nas nije problem zakona, nego problem nesposobnosti političkih elita u provedbi tog zakona", smatra Hasanbegović.

Komentirao je i izjavu Miroslava Škore koji je rekao da se žena, ako zatrudni nakon silovanja, treba s obitelji dogovoriti što učiniti.

"Gospodin Škoro je objasnio što je pod time mislio. Ja načelno odbijam sudjelovati u banalnoj i trivijalnoj raspravi o takvom važnom pitanju zakonskog reguliranja pitanja pobačaja, što je obveza koju je Ustavni sud propisao. U roku od dvije godine gospodin Plenković, predan svom autentičnom demokršćanstvu po tom pitanju nije ništa učinio. To je osjetljivo pitanje koje ima moralnu, pravnu, religiju, etičku pozadinu i u tome se ne može raspravljati u formatu dnevno-političkih rasprava", kazao je dodavši da je to načelno stav stranke.

'Zastupamo zaštitu života od začeća do smrti'

"Zastupamo zaštitu života od začeća do smrti. Imamo činjenicu da sada postoji zakonsko pravo na pobačaj do 10. tjedna. S jedne strane imamo pravilo i načelo, a s druge iznimke. Zakonodavac prije donošenja zakona mora pristupiti ozbiljnoj raspravi i nema potrebe stvarati moralnu paniku i pristupati različitim celebrity kampanja", smatra Hasanbegović.

Na konstataciju da je često mijenjao strane u politici, budući d aje bio i uz Plenkovića i uz Milana Bandića, a sada je uz Škoru, Hasanbegović je kazao da se njegovo političko polazište nije mijenjalo.

"Politička partnerstva nisu sama sebi svrha, nego legitiman instrument ostvarivanja političkog cilja", objasnio je.