ISTRAGA U TIJEKU

HANFA NAVODNO ODUZELA LICENCIJU UPRAVI NEXUSA: Zajedno s Todorićima oštetili investitore za 47,5 milijuna kuna

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo otvorilo je 18. prosinca novu istragu protiv većinskog vlasnika Agrokora Ivice Todorića i njegova sina Ivana zbog nezakonitog preusmjeravanja novca iz Nexus fonda u poslovanje Konzuma.

Reporter N1 televizije Hrvoje Krešić neslužbeno je doznao da je HANFA oduzela licenciju upravi Nexus FGS-a, odnosno društvu koje je upravljalo fondom.

Iz Nexusa nisu željeli ništa komentirati prije objave službene odluke.

DETALJI NOVE ISTRAGE DORH-a: Ivica Todorić i sin Ivan investitore oštetili za 47.5 milijuna kuna

Podsjetimo, zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo otvorilo je 18. prosinca novu istragu protiv većinskog vlasnika Agrokora Ivice Todorića i njegova sina Ivana zbog nezakonitog preusmjeravanja novca iz Nexus fonda u poslovanje Konzuma. Tu pozajmicu, sumnja se, omogućili su im predsjednik uprave Nexusa Marko Lesić i član uprave Krešimir Ružđak, koji su također sada pod istragom. Postupak je otvoren i protiv Nexus ulaganja, tvrtke iz Nexus fonda preko koje je realizirana pozajmica te samog Konzuma.

Umjesto u projektima, novac završio u Konzumu

Istražitelji vjeruju da su Todorići u srpnju prošle godine dogovorili s Lesićem i Ružđakom pozajmicu za Konzum. Radilo se o novcu što je preko Nexus ulaganja trebao završiti u određenim projektima, no umjesto toga preusmjeren je u Konzum. Ivan Todorić potpisao je pozajmice, odnosno ugovore o financijskom zajmu, a Lesić i Ružđak su ih odobrili iako su znali u kakvim je financijskim teškoćama Konzum. Znali su kakav rizik takva pozajmica predstavlja za Nexus ulaganja, stoji u rješenju o provođenju istrage.

Nakon što je postignut dogovor 22. kolovoza 2016. Nexus ulaganja isplatila su Konzumu pozajmicu od 22.500.000 kuna, da bi između 25. kolovoza i 17. listopada uslijedile nove kratkoročne pozajmice u ukupnom iznosu od 95.000.000 kuna.

Lažirana izvješća za ulagače?

Konzum je do 5. listopada prošle godine uspio vratiti 70.000.000 kuna, no 47.500.000 kuna iz Nexus ulaganja ostalo je na Konzumovim računima. “Za ulagatelje, čiji novac nije uložen sukladno zakonu, pravilima fonda i citiranim odlukama i ugovorima nastupila je šteta”, zaključilo je Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu kada je odlučilo otvoriti istragu.

Osim toga, Lesić i Ružđak nisu u izvješću za treći kvartal 2016. prikazali ove pozajmice, zbog čega ih se, osim za zlouporabu položaja, tereti i za krivotvorenje. Izvješće je, naime, sastavljeno tek 11. studenoga lani i dostavljeno ulagateljima.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr