SMRTI OD COVIDA NAKON CIJEPLJENJA / HALMED pokušao dodatno pojasniti zašto se njihovi podaci razlikuju od onih HZJZ-a: 'To se ne može stavljati u jednak kontekst'

Slijedom medijskih objava o smrtnim slučajevima prijavljenima nakon završenog ciklusa cijepljenja protiv bolesti covid-19, iz HALMED-a su dali dodatna objašnjenja

10.7.2021.
15:30
Sanjin Strukic/PIXSELL

Iz Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) u subotu su u dodatnom priopćenju pojasnili da podaci koje prikupi putem spontanog prijavljivanja nisu usporedivi s podacima iz registara kojima raspolaže Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Slijedom medijskih objava o smrtnim slučajevima prijavljenima nakon završenog ciklusa cijepljenja protiv bolesti covid-19, iz HALMED-a su dali dodatna objašnjenja koja su, kako kažu, važna za razumijevanje iznesenih podataka i radi pružanja pune informacije javnosti.

"HALMED prikuplja, obrađuje i ocjenjuje prijave sumnji na nuspojave lijekova i cjepiva. Analize prijavljenih slučajeva prolaze detaljnu i potpunu obradu stručnjaka iz raznih područja uključujući i epidemiologe zadužene za mortalitetnu statistiku. Tek nakon toga to postaju vjerodostojni podaci. Na rezultatima sveobuhvatnih analiza takvih vjerodostojnih podataka može se graditi argumentirano postupanje i donositi preporuke ili odluke", priopćili su iz HALMED-a.

Stoga je, kažu, potrebno naglasiti da podaci koje HALMED prikupi putem spontanog prijavljivanja nisu usporedivi s podacima iz registara kojima raspolaže Hrvatski zavod za javno zdravstvo a koji su primarni izvor takvih podataka. Samim time, podaci iz baze HALMED-a ne mogu se stavljati u jednak kontekst s podacima iz registara HZJZ-a, istaknuli su iz HALMED-a.

Zdravstveni radnici prijavljuju svaku sumnju

Podsjetili su da svi zdravstveni radnici prijavljuju svaku sumnju na nuspojavu cjepiva protiv bolesti covid-19 i svaki neuspjeh cijepljenja. Sve prijave zabilježene su u bazama HALMED-a i HZJZ-a i pružaju vrijedne uvide u primjenu cjepiva u širokoj populaciji, dodali su.

Također, naglasili su da su sva cjepiva protiv bolesti covid-19 visoko učinkovita u zaštiti od bolesti za koju su namijenjena, kao i u sprječavanju hospitalizacija i smrtnih ishoda od bolesti covid-19.

"S obzirom na dosadašnja iskustva, prikupljene podatke i rezultate provedenih analiza zaključuje se da cjepiva višestruko nadmašuju rizike od potencijalnih nuspojava, a posebno rizike koje nosi bolest covid-19. Cijepljenje je razuman odabir u očuvanju i zaštiti zdravlja svakog čovjeka i time utječe na trajanje pandemije", poručili su iz HALMED-a.

Iz HALMED-a su u petak izvijestili da su zaprimili 152 prijave neuspjeha cijepljenja. Priopćili su, vezano uz slučajeve smrtnih ishoda o kojima je jučer bila riječ u medijima, da su ranije za dva slučaja zaprimili prijave neuspjeha cijepljenja, s tim da nije bila zaprimljena informacija o smrtnim ishodima i da će te prijave ažurirati najnovijim podacima o smrtnom ishodu. Za preostale slučajeve zatražili su službenu prijavu sumnje na neuspjeh cijepljenja HALMED-u ili HZJZ-u kako bi mogli obraditi relevantne informacije.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali

Yasenka Skinage Collagen Elegance 10.000 - 500 ml
199kn285kn
Uspješno smanjuje bore te nadoknađuje izgubljeni kolagen