HAKIRALI JOJ RAČUN: / Splićanki netko s kartice potrošio 15 tisuća kuna kupujući razne stvari: 'Bile su to transakcije od 1000 kn...'

Image

Da joj je tolika svota novca nestala s računa, Splićanka je shvatila tek u nedjelju dok je ispijala jutarnju kavu

27.9.2019.
21:36
Play logo

Hakiranje bankovnog računa strah je brojnih građana, a takav scenarij iz noćne more doživjela je Splićanka J.L. (29) koja je skoro pala u nesvijest kada je shvatila što se događa. Kako je ispričala Slobodnoj Dalmaciji, netko joj je s tekućeg računa Privredne banke Zagreb krao 15.000 kuna. Da joj je tolika svota novca nestala s računa, Splićanka je shvatila tek u nedjelju dok je ispijala jutarnju kavu.

"Imala sam što i vidjeti - na popisu je bilo otprilike 12 do 13 transakcija po 1000 kuna i još nekoliko na manje iznose koje, naravno, nisam sama napravila. Te su veće sve išle na račun jednog prodavača koji je registrirao svoje poslovanje na web stranici Wish, internetskoj trgovini koja prodaje različitu robu, i to uglavnom po izrazito povoljnim cijenama. Kupovala sam i ja na Wishu, ali zadnji put prije godinu dana. Osim toga, iz opreza nikad ne kupujem direktno preko kartice nego preko svog PayPal računa. Svi znaju da je taj sistem siguran, odnosno da PayPal vodi računa o sigurnosti podataka svojih klijenata. Na ovaj način učestalo kupujem preko Amazona, eBaya i AliExpressa, i nikad dosad nisam imala neugodnih iskustava", ispričala je djevojka koja je odmah kontaktirala PBZ banku nakon što je vidjela da joj je račun hakiran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ČITATELJICI NET.HR-a SKORO UKRALI NOVAC S RAČUNA: /

'Javili su mi se iz banke, primijetili su neobične transakcije u Los Angelesu...'

Image
ČITATELJICI NET.HR-a SKORO UKRALI NOVAC S RAČUNA: /

'Javili su mi se iz banke, primijetili su neobične transakcije u Los Angelesu...'

Podaci hakirani na bankomatu u centru Joker

"Kad sam im objasnila na koji način kupujem, odnosno da redovito koristim servis za plaćanje preko interneta, PayPal, u PBZ-u su mi rekli da mi onda vjerojatno podaci s kartice nisu hakirani prilikom online kupnje, te da je velika mogućnost da mi ih je netko skenirao na bankomatu, dok sam dizala novac, ili tijekom neke druge transakcije. Ono čega se mogu sjetiti jest da sam dan prije podizala gotovinu na PBZ-ovom bankomatu u trgovačkom centru "Joker", te da sam karticom plaćala parking na Gripama. U svakom slučaju, iz PBZ-a su me uputili da slučaj prijavim policiji, što sam i napravila", ispričala je 29-godišnjakinja Slobodnoj Dalmaciji.

shimmer fallback
shimmer fallback

Kaže da su u banci reagirali brzo pa blokirali karticu i rekli da će joj sva sredstva u roku jednog dana biti vraćena na račun. Kaže da je tako i bilo pa joj je vraćeno više od 14.500 kuna, no ostale su sporne još dvije transakcije. Jedna od njih se odnosi na Wish i iznosi 29 kuna, a druga je 260 kuna za karte za FlixBus u Berlinu. Djevojka govori da je u četvrtak saznala da je i to riješene i da su i preostale transakcije poništene. Budući da joj je novac vraćen, Splićanka je sada malo mirnija, no priznaje da je i dalje u blagom šoku. "Imamo posla s modernim kriminalcima koji su, očigledno, razvili svoje metode do savršenstva kad se ni banka ne može zaštititi", komentira djevojka.

Banka provodi nadzor i praćenje

Novinari Slobodne Dalmacije zatražili su komentar PBZ-a, a iz banke su im potvrdili da je njihova služba u nedjelju otkrila slučaj potencijalne zloupotrebe po kartici te da je klijentica odmah kontaktirana i da se predmet rješava. No, detalje nisu mogli iznositi. Iz PBZ-a poručuju da se u slučaju bilo kakve sumnje na neovlašteno korištenje kartice odmah kontaktiraju korisnici kako bi se spriječila zloupotreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Privredna banka Zagreb i PBZ Card imaju vrlo razvijen sustav sigurnosti i sprečavanja zloupotrebe, a zahvaljujući stalnim ulaganjima, kontinuirano unapređujemo razinu sigurnosti. Imamo organiziranu službu za nadzor i praćenje kartičnih transakcija 24 sata dnevno, 365 dana u godini s ciljem što ranijeg otkrivanja potencijalno sumnjivih transakcija te sprječavanja mogućih posljedica", odgovaraju u PBZ-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Društvene mreže kao pomagač u hakiranju

Postoje razne mogućnosti hakiranja kartica, a jedna od njih povezana je s društvenim mrežama gdje znaju kružiti lažne poruke s raznim nagradnim igrama koje se uvijek tiču poznatih robnih marki ili besplatnih karata za avion, objašnjavaju u PBZ-u. Iz banke kažu da korisnici odgovaraju na dobivene linkove te šalju podatke o karticama i tek kasnije postaju svjesni da je riječ o lažnim ponudama.

shimmer fallback
shimmer fallback

"Zato uvijek savjetujemo korisnicima da provjere stranice prije nego što na njima ostave podatke o kartici, pogotovo ako se radi o stranicama na kojima do tada nisu obavljali redovne kupnje. Na ponude raznih nagradnih igara, izrazito dobre i povoljne ponude, visoke novčane dobitke i slično savjetujemo da uopće ne odgovaraju, odnosno da prethodno na stranicama vlasnika te marke provjere je li nagradna igra uopće pokrenuta", napominju iz PBZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se zaštititi?

Postoje načini kako se zaštititi tijekom podizanja gotovine te bi se tako trebali štititi tijekom posjete bankomatu. Ono što odmah treba napraviti jest prekriti tipkovnicu tijekom upisa PIN-a jer se tako može spriječiti snimanje broja kamericom. Osim toga, valja se koristiti karticom koja u sebi ima integriran čip jer je kopiranje informacija s magnetne kartice dosta jednostavno, dok je sa čipom druga stvar.

shimmer fallback
shimmer fallback
Play logo

Korisnici bi trebali od banke zatražiti slanje SMS poruka kada god se povlači novac s kartice jer što prije korisnik dobije informaciju o podizanju novca, prije će i reagirati. Najsigurnije je koristiti bankomate smještene na jasno vidljivim i zaštićenim lokacijama kao što su sami ulazi u banku i drugi objetki pod videonadzorom. U slučaju putovanja u inozemstvo, korisnici trebaju koristiti zasebnu karticu te trebaju postaviti limite na sredstva koja je moguće podići s nje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo