I BOLNICA NA UDARU

HAKERI NAPALI ZAGREBAČKU TRAUMATOLOGIJU: Liječnici ostali bez rendgenskih slika i podataka o pacijentima

Klinika za traumatologiju u Zagrebu sredinom se prosinca našla na udaru hakera koji su napali njen sustav i time onemogućili liječnicima da dođu do radioloških podataka pacijenata, te rendgenskih snimki, pišu 24sata.

“Istina je da smo imali problem pada sustava na starom serveru gdje su se pohranjivali radiološki podaci, radi napada virusom, ali svi su podaci spašeni iz backupa i prebačeni na novi server. Slučaj je prijavljen policiji radi utvrđivanja načina upada virusom kako bi se, ubuduće, od istog zaštitili”, izjavio je ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice doc.dr.sc. Mario Zovak, dr.med.

U policiji su, pak, rekli kako su takvi slučajevi u porastu. “U prvih 10 mjeseci ove godine evidentirali smo 1504 kaznenih djela, protiv računalnih sustava, programa i podataka u odnosu na 1171 kazneno djelo u istom razdoblju prošle godine”, poručili su.

Hrvatska je druga u svijetu po broju hakerskih programa koji zaključaju računalo pa iz organizacije koja se bavi očuvanjem informacijske sigurnosti javnih sustava u Hrvatskoj CERT preporučuju upotrebu antivirusnog softvera s ažuriranom bazom podataka mogućih napada, redovitu nadogradnju operacijskog sustava, zatim redovitu izradu rezervnih kopija podataka ili operativnog sustava. Također naglašavaju da treba biti oprezan i ne aktivirati bilo kakve izvodljive datoteke ponuđene mailom ili nekim drugim internetskim servisom.

Povratak na Net.hr