GUBIMO LI MEDITERANSKI UGOĐAJ ZABRANOM SUŠENJA RUBLJA? / 'Autohtoni gradovi postaju sterilne kopije samih sebe'

Image
Foto: RTL/Screenshot

Gubimo li 'mediteranski ugođaj' zabranom sušenja rublja na vidljivim mjestima i hranjenja golubova?

18.8.2019.
13:14
RTL/Screenshot
Play logo

Zbog usklađivanja s novim Zakonom o komunalnom gospodarstvu, koji propisuje općenito uređenje naselja, ali ne donosi konkretne mjere, Grad Pula je zabranio, primjerice, sušenje rublja na vidljivim mjestima i hranjenje golubova. Dok su nove komunalne mjere Pule uznemirile stanovnike i turiste, stručnjaci upozoravaju kako na taj način gubimo naš "mediteranski ugođaj", piše RTL.

Sociolog Krešimir Krolo tako tvrdi kako autohtoni gradovi postaju sterilne kopije samih sebe. "Znači ulaštena, uglađena verzija očišćena od svih nekakvih svojih, kako da kažem, životnih nesavršenosti. Trebali bi im ustvari dati do znanja da tu ipak postoje ljudi koji žive i koji imaju svoj nekakav specifičan ritam, svoje karakteristike znači društvene i kulturne i koji se unutar toga onda moraju uklopit.", smatra Krolo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gdje sušiti rublje?

Za godinu dana tradicionalna tiramola se u Puli više neće moći vidjeti. "Pa ako taj čovjek tu živi gdje će sušit veš? Zar ga treba u krevetu suši? U kuhinji, gdje kuha?", pita se Antonija koja ima sreću da svoju tiramolu drži u zatvorenom dvorištu.

Turistima nije jasno zašto je bila potrebna zabrana ako se rublje suši na prozorima od Venecije do Pariza. Puljani tako tvrde da radije gledaju čisto rublje nego brojne derutne fasade. Uz zabranu tiramola neće se više smjeti hraniti ni golubove ni mačke. "Ne sviđa mi se pristup u kojemu se stvari rade zato što to turisti vole, a da nisu u skladu s navikama stanovnika Pule i regije", rekao je Dirk iz Njemačke za Vijesti.hr.

Play logo

Zabrana ispijanja alkohola

Također je zabranjeno ispijanje alkohola na javnim mjestima te povlačenje turista za rukav u vlastite ugostiteljske objekte, no među mjerama koje nisu usvojene je ona o šetanju gradom bez majice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Večera za 5
Superstar
Život na vagi
Obiteljske tajne
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ubice mog oca
Britain's Got Talent
Tri sestre
default_cta
Play logo