banner

'AFERA SABLJAK'

GRMOJA ZATRAŽIO SKIDANJE ZASTUPNIČKOG IMUNITETA: ‘Neka me premijer i službene osobe u DORH-u tuže ako smatraju da lažem’

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja izvijestio je u četvrtak da je podnio zahtjev za skidanje zastupničkog imuniteta kako bi ga premijer i DORH mogli tužiti ako govori neistine i kleveće ih u ‘aferi Sabljak’ kada upozorava na protupravno trošenje novca u veleposlanstvima.

“Saborskom Mandatno-imunitetnom povjerenstvu podnio sam zahtjev za skidanje zastupničkog imuniteta kako bi me premijer Andrej Plenković i službene osobe u DORH-u mogle tužiti ako smatraju da sam iznio bilo kakve neistine”, izvijestio je Grmoja novinare u Saboru.

GRMOJA NE ODUSTAJE: ‘Zatražit ću skidanje zastupničkog imuniteta. Dokumenti i istina su na mojoj strani’

Protupravno trošenje novca u veleposlanstvima

Podsjetio je da je u rujnu 2018. godine u Saboru sam pitao premijera Plenkovića u vezi s predstavkom diplomata Damira Sabljaka o protupravnom trošenju novca u našim veleposlanstvima. Tada je, kazao je, premijer s najviše pozicije političkog utjecaja i moći u državi poslao zastrašujuću uputu DORH-u da takve predstavke ne vode ničemu. Isti dan, nakon te Plenkovićeve poruke DORH je ekspresno odbacio kaznenu prijavu koja je čekala godinu dana, a da nisu ispitali podnositelja kaznene prijave, poduzeli bilo kakve istražne radnje niti je dostavljen uvid u odbačaj kaznene prijave kako bi se vidjelo što je DORH poduzeo, istaknuo je.

“Jedini koga su kontaktirali je prvoosumnjičeni u ovoj aferi inspektor MVEP-a Damir Božić, što pokazuje kako funkcionira DORH te da Plenković ima utjecaj na njihov rad, a ja za ovo imam svježe dokaze, imam e-mail u kojem je tadašnja diplomatkinja u Australiji Loreta Bertoša Kušen organizirala prijevaru”, naveo je Grmoja.

USKOK ODGOVORIO NIKOLI GRMOJI: ‘Odbačaj prijave nije rezultat ničijeg pritiska, već je utemeljeno isključivo činjeničnom stanju’

‘Već tri godine Vlada ne želi dostaviti putne naloge’

Dodao je i da do danas, već tri godine, MVEP i Vlada ne žele Antikorupcijskom vijeću Hrvatskog sabora dostaviti putne naloge iz Australije jer bi oni bili još jedan dokaz o kakvoj prijevari je tamo riječ.

Ako misle da sam rekao bilo što neistinito neka me tuže, a ja ću na sudu dokazati da su dokumenti i istina na mojoj strani, poručio je Grmoja, pozvavši glavnu državnu odvjetnicu da pokrene kazneni progon protiv njega ako govori neistinu i kleveće premijera i DORH.

HDZ NAZVAO GRMOJU ISFRUSTRIRANIM GUBITNIKOM: ‘On je kao ‘mitraljez s ćorcima’, osoba koja ‘Lupa k’o Maksim po diviziji”

Povratak na Net.hr