BRANI ŠEFA

GRMOJA: ‘Kum Bože Petrova nije kokošar kojem treba uhljebljenje. On je imućan čovjek’

Mediji diljem zemlje jučer su prenijeli informaciju o tome da je Most na poziciju drugog čovjeka Hrvatskih voda postavio kuma Bože Petrova, Marija Bukmira. Kako bi ga se postavilo na tu poziciju, promijenjen je i Statut. Bukmir je kasnije izjavio kako odustaje od tog posla zbog prevelikog pritiska javnosti.

KUM BOŽE PETROVA BEZ DIPLOME SJEO U FOTELJU DRŽAVNE TVRTKE: Promijenili pravila da bi postao drugi čovjek Hrvatskih voda

Mostov Nikola Grmoja stao je uz Petrova, rekavši kako je on predložio Bukmira.

‘Nije odluka o odustajanju od funkcije odluka Mosta, to se vidi iz priopćenja gospodina Bukmira koji se zahvalio meni jer sam ga ja gurao i smatrao da on može srediti stvari u Vodama. To nije kokošar kojem treba uhljebljenje. On je izuzetno imućan čovjek. Ostvario je izuzetne rezultate u našem lokalnom poduzeću. Žao mi je što smo izgubili takvog čovjeka. Bilo je i drugih kandidata u Mostu. Žao mi je što Bukmir nije na toj funkciji jer sam uvjeren da bi imao izvrsne rezultate. Nema nikakve veze kumstvo s Petrovom, ja sam taj koji je smatrao da je on za tu poziciju. Veseli me da će ostati u našem gradskom poduzeću…’, kazao je Grmoja, piše N1.

‘On je stručan’

Na pitanje o tome je li svjestan koliko je Most svojom odlukom naštetio svemu što je propagirao Grmoja odgovara: ‘Da smo uvijek inzistirali na takvim kriterijima, ja bih se s vama složio. Ali mi smo u većini slučajeva odlučili bez obzira na stranačku iskaznicu. Ovaj čovjek je stručan i ja to jamčim, ja sam se u to uvjerio. Znam njegove rezutate. Njegovo kumstvo s bilo kim nema nikave veze. Most će pronaći jednako kvalitetnog kandidata.’

Ponovio je kako je on, a ne Petrov, tražio Bukmirov angažman te dodao kako preuzima punu odgovornost.

‘Ja sam bio taj koji je inzistirao da se otvori prostor da Bukmir bude među kandidatima. Petrov nije nikako zagovarao Bukmira, ja sam smatrao da je idealan za tu poziciju i još to smatram. Bukmir je nazvao i odustao. On je ostvaren i ne treba mu prozivanje njega i njegove obitelji. Kazao je ne treba Most trpjeti štetu. Meni se zahvalio’, rekao je Grmoja.

I dalje tvrdi da se na to mjesto imenuje političkom odlukom.

Most se zalaže za natječaj

‘Mi se zalažemo za natječaj. Na to se mjesto postavlja sukladno Statutu bez javnog natječaja. Mi ćemo nekoga izabrati i bit će to politička odluka. Smatramo da ako snosimo odgovornost za to da onda moramo imati mogućnost odabira čovjeka koji će voditi to poduzeće, a ne da nam se događa da nas mediji prozivaju zbog kadrova koje nismo mi postavili nego netko drugi. Znači, to nam ne treba i nije se pokazala dobrom ta praksa. Zašto bismo nosili odgovornost za ljude koji nam ne odgovaaraju i slušaju naloge drugih.

Ja ću reći sad – sve što u Hrvatskoj ima prefiks “hrvatska” ili “narodna” obično se uz to vežu kriminalne konotacije. Kad netko kaže zašto to niste prijavili DORH-u… Pa da se to tako lako dokazuje koliko bi ljudi završilo u zatvoru? Mi nemamo niti jednu veliku pravomoćnu presudu’, rekao je Grmoja.

Ponovio je kako se Most pri kadroviranju uvijek vodi isljučivo stručnošću kandidata.

‘Ne gledamo stranačke iskaznice’

‘Ja sam vam rekao da sam se za Bukmira zalagao ne zato što je kum Bože Petrova nego jer sam se uvjerio u rezultate njegova rada. Čak 30 milijuna kuna je povukao iz EU-ovih fondova, a sada vodi projekt vrijedan 300 milijuna kuna. Ja sam preuzeo odgovornost, ja sam ga gurao. Žao mi je što je prepušten linču.

Sada je situacija u Vodama takva da se imenuje na te funkcije na temelju Statuta. To ne znači da ga postavljamo zato što je zaslužan ili blizak nama. Most gleda stručnost, a ne stranačku iskaznicu’, rekao je Grmoja.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr