SUSRET EUROPSKIH MINISTARA / Grlić Radman: 'Afganistan je izazov i savjest čovječanstva. Ispit održivosti međunarodnog svjetskog poretka'

'Danas smo razgovarali na koji način možemo Bjelorusiju i njezine građane koji teže slobodama učiniti još vidljivijima na europskoj i svjetskoj razini', rekao je ministar diplomacije

2.9.2021.
12:14
Miroslav Lelas/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u četvrtak se na Bledu susreo s bjeloruskom disidenticom Svjetlanom Tihanovskom, a kasnije putuje na Brdo kod Kranja na dvodnevni susret europskih šefova diplomacija gdje će glavna tema biti situacija u Afganistanu koja je "ispit održivosti međunarodnog poretka”. 

Grlić Radman sudjeluje na Bledskom strateškom forumu gdje će kasnije u četvrtak uz talijanskog i slovenskog kolegu sudjelovati na panelu o suradnji na Jadranskom moru. 

Na marginama foruma hrvatski ministar u četvrtak se susreo sa Svetlanom Tihanovskom, čelnicom bjeloruske oporbe koja je prošle godine bila protukandidatkinja Aleksandru Lukašenku na izborima koje su zapadne zemlje proglasile namještenima. Nakon izbora su izbili masovni prosvjedi, a Lukašenko, na vlasti od 1994. godine, odgovorio je nasilnim gušenjem otpora. 

"Mi smo kao Europska unija to strogo osudili – progon prosvjednika, njihovo zatvaranje i maltretiranje, te smo apelirali na poštivanje ljudskih prava, medijskih sloboda i svih onih sloboda na kojima počiva EU”, rekao je u četvrtak Grlić Radman. 

"Danas smo razgovarali na koji način možemo Bjelorusiju i njezine građane koji teže slobodama učiniti još vidljivijima na europskoj i svjetskoj razini”, dodao je ministar. 

Afganistan kao tema susret europskih ministara

Grlić Radman kasnije u četvrtak putuje na Brdo kod Kranja gdje će sudjelovati na dvodnevnom susretu europskih ministara u neformalnom formatu Gymnich, nazvanom po dvorcu u Njemačkoj gdje se takav skup prvi put održao 1974. godine. 

Hrvatski ministar rekao je da će prioritetna tema dvodnevnog susreta biti Afganistan koji je "izazov i savjest čovječanstva”.

Afganistan je "ispit održivosti međunarodnog svjetskog poretka”, kazao je Grlić Radman. 

"Ako tu ne pokažemo inicijativu, ako ne pokažemo snagu zajedništva i osiguranja mira i stabilnosti, onda ćemo teško moći ići ususret nekim novim izazovima”. 

Hrvatski šef diplomacije rekao je kako će ministri razgovarati o sprječavanju novog izbjegličkog vala kroz instrumente koji su na raspolaganju EU-u, te o evakuaciji preostalih državljana Afganistana koji su radili za zapadne institucije. 

"2015. smo naučili lekciju”, rekao Grlić Radman, referirajući se na godinu kad je Europu stiglo više od milijun izbjeglica. "Tada još nismo bili spremni, a taj je migrantski val gotovo narušio stabilnost i opstanak EU-a”, rekao je ministar, dodavši kako je današnja situacija drugačija. 

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali