JER NEMA LEGITIMITET

GRLIĆ RADMAN SE OBRUŠIO NA KOMŠIĆA: ‘On je pseudo predstavnik Hrvata u BiH’; Otkrio je i kada bi se mogle ukinuti vize za SAD

Gordan Grlić Radman očekuje od posjeta Mikea Pompea Hrvatskoj načelnu afirmativnu objavu o ukidanju viza za hrvatske građane

Američki državni tajnik Mike Pompeo stiže u petak u Dubrovnik gdje će se sastati s premijerom Andrejom Plenkovićem i ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom. Upitan donosi li i Pompeo odluku Washingtona o ukidanju viza za hrvatske državljane Grlić Radman je danas za HRT rekao da su za ostvarenje toga cilja puno toga napravili te da očekuje načelnu i afirmativnu objavu.

“Važno je biti ispod 3% odbijenih viza, mislim da smo to ostvarili, jedan epohalni cilj. Hrvatska će biti jedna od posljednjih koja će dobiti izuzeće za vize”, dodao je Grlić Radman ističući da u Europskoj uniji osim nas, vize za SAD trebaju još državljani Cipra, Bugarske te Rumunjske.

Grlić Radman kaže da o ukidanju viza odlučuju razna tijela u SAD-u uz podršku Američkog veleposlanstva te kako misli da možemo u narednim mjesecima očekivati pozitivnu odluku. Jedno od glavnih pitanja u petak bit će i pitanje izbjegavanja dvostrukog oporezivanja. “Na Vladi ćemo danas donijeti odluku, pokazat ćemo to državnom tajniku Pompeu, s njihove je strane isto potrebna evaluacija.

To će pridonijeti pravnoj sigurnosti poreznih obveznika, posebno onih koji imaju dvostruka državljanstva. Uspostavit će se i mehanizmi za suradnju poreznih službi SAD-a i Hrvatske. To su važne teme o kojima ćemo razgovarati.”

HRVATSKA U MJESEC DANA NAPRAVILA ČUDO: Ispunili smo posljednji kriterij za ukidanje viza prema SAD-u; Zna se i datum potpisivanja?

Kupovina borbenih zrakoplova

Što se tiče pitanja kupovine borbenih zrakoplova F-16, a za koje Amerikanci snažno lobiraju, Grlić Radman je rekao da je insteres SAD-a “prirodan”.

“Postoji natječaj, postoji procedura i rokovi, a na taj način možemo razgovarati, interes SAD-a je prirodan, kao i drugih država koje se natječu, ističe Grlić Radman o procesu za nabavku eskadrile borbenih zrakoplova.

Do kraja godine bi Hrvatsku trebao posjetiti i ruski šef diplomacije Sergej Lavrov. “Rusija treba partner uz sve razlike koje postoje, razgovarati se mora, dijalog mora postojati. Veleposlanstvo Ruske Federacije sada će se u Zagrebu preseliti na novu lokaciju, potpisat ćemo dokumente, program o kulturnoj suradnji. Lavrov dolazi na otvaranje tog veleposlanstva”, objasnio je.

AMERIKANCI JAKO ZAINTERESIRANI ZA PRODAJU BORBENIH AVIONA HRVATSKOJ: Otkriveno i po kojoj nam ih cijeni žele ponuditi

‘Pseudo predstavnik Hrvata u BiH’

U ponedjeljak su u Zagrebu boravili Bakir Izetbegović te Dragan Čović, a prije dva tjedna i Milorad Dodik. Situacija u susjednoj BiH važna je Hrvatskoj, kako zbog Hrvata kao konstitutivnog naroda, tako i zbog pitanja stabilnosti u regiji. Sarajevo s druge strane tvrdi da Zagreb ignorira službene institucije BiH.

“To nije istina. Kritika dolazi s mjesta predstavnika koji nema legitimitet (Željko Komšić op.a.). Svaki narod ima pravo na svoje predstavnike, Hrvati određenim manipulacijama nisu uspjeli izboriti hrvatskog predstavnika. Sada imamo pseudo predstavnika. Treba se poštivati ‘duh i slovo’ Daytonskog sporazuma. Gospodin Komšić nema legitimitet hrvatskog predstavnika, nije ništa učinio za hrvatski narod, naprotiv. Treba pokazati moralnost i političku odgovornost da se sagledaju sve te činjenice”, ističe Grlić Radman za HRT.

KOMŠIĆA JE JAKO POGODIO DODIKOV DOLAZAK U HRVATSKU: ‘Srbi i Hrvati nisu stoka da ih uvodiš i izvodiš. Niti je BiH staja’

Povratak na Net.hr