VAL JE TEK NA POČETKU / Gripa napunila 'Zaraznu': Ljudi s hitnijim problemima čekaju i po 5 sati; Evo kad stiže vrhunac vala

thumbnail

'Nemojte odmah prvi dan dolaziti, javite se prvo obiteljskom liječniku', apelira pročelnik Zavoda

27.12.2022.
21:07
Play logo

Pročelnik Zavoda za respiratorne infekcije Klinike F. Mihaljević, Rok Čivjak apelira: "Nemojte odmah prvi dan dolaziti, javite se prvo obiteljskom liječniku". Za vikend su zaprimili čak 250 pacijenata na Hitnu, no u bolnici bi ostalo 10 do 15 pacijenata. Vrhunac grupe se očekuje za oko mjesec dana.

"Brojevi (pacijenata op.a) koje smo vidjeli ovog vikenda puno su veće nego posljednje dvije zime u vrijeme pandemije. Možemo najaviti veliku sezonu gripe ove godine. Tijekom vikenda, na neradne i blagdanske dane, imali smo i do 250 pregleda na dan u našoj hitnoj ambulanti. To se nastavilo i danas, na prvi radni dan", rekao je dr. Čivjak. Večeras je u njihovim ambulantama za djecu i dorasle 60 pacijenata koji čekaju na pregled.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže da je očekivano više djece koja imaju gripu zato što nemaju razvijen imunitet, pa je i ambulanta za djecu u Klinici pod većim opterećenjem.
Nastavilo se i danas prvog dana. Danas u dvije ambulante i to za djecu i za odrasle čeka oko 60 ljudi.

Image
KRENULA EPIDEMIJA /

Bolest koju smo gotovo zaboravili vratila se u Hrvatsku na velika vrata: Sve je više oboljelih, a ovo su glavni simptomi

Image
KRENULA EPIDEMIJA /

Bolest koju smo gotovo zaboravili vratila se u Hrvatsku na velika vrata: Sve je više oboljelih, a ovo su glavni simptomi

Val gripe je tak na početku

"Moramo zamoliti ljude da razborito procijene stanje bolesnika, da ne trče u prvim satima bolesti liječniku, pogotovo ne bolnice. Bolnice su opterećene jer smo organizirani za zbrinjavanje životno ugroženih stanovnika. Dolaze nam i oni koji ne trebaju hitni pregled, a onda oni koji to trebaju, čekaju i pet sati", govori pročelnik zavoda za RTL.

Play logo

Na pitanje kada se javiti liječniku, odgovara."Kada se drastično pogorša stanje bolesnika i ako bolest traje dulje od tri ili pet dana, a ne prvi dan kad raste temperatura jer se prva tri dana ne razviju obično ni komplikacije ni kod gripe niti kod COVID-a. Do tada se to može rješavati simptomatskim mjerama - paracetamolom, ibuprofenom, skidanjem temperature, pijenjem puno tekućine. A ako ne prođe za nekoliko dana, a stanje se pogorša, nakon konzultacije primarnim liječnikom treba doći u bolnicu". Tvrdi da dnevno u bolnici zadrže od 10 do 15 bolesnika, a to je ni 10 posto od onih koji dođu u kliniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Trag divljači
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
default_cta
Darcey & Stacey
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
default_cta
Play logo