POKRENUT POSTUPAK

ODLAZAK NAJMOĆNIJEG ČOVJEKA NA PRISAVLJU: Nadzorni odbor HRT-a objasnio zašto želi smijeniti Radmana

Nadzorni odbor (NO) HRT-a u utorak je dao obrazloženje odluke o pokretanju postupka razrješenja glavnog ravnatelja Gorana Radmana u kojem, među ostalim, ističe da Radman nije ispoštovao zaključak NO-a o vođenju odvojenog HRT-ova računovodstva javnih i komercijalnih prihoda.

U obrazloženju koje potpisuje predsjednik NO-a Šenol Selimović stoji da je NO 28. prosinca prošle godine zaprimio dopis Agencije za elektroničke medije (AEM) u kojem se traži vođenje odvojenog unutarnjeg računovodstva na HRT-u počevši od 1. siječnja 2016. To je tijelo utvrdilo da HRT ne primjenjuje Zakon o HRT-u te da svi troškovi i prihodi na principu javno-komercijalno nisu pravilno razdijeljeni na temelju opravdanih načela troškovnog računovodstva, čime bi HRT mogao udovoljiti zahtjevima Europske komisije o primjeni pravila o državnim potporama za javne radiodifuzijske usluge.

UDAR NA PRISAVLJU: Pokrenut proces smjene ravnatelja Gorana Radmana

Postupajući po nalogu AEM-a, Nadzorni odbor HRT-a zatražio je od Radmana i ravnateljstva HRT-a potpunu i žurnu primjedbu odredbi o odvojenom računovodstvu i to od 1. siječnja 2016. No, ni nakon sastanka održanog 21. siječnja i osnivanje radne grupe za provedbu naloženog, vodstvo HRT-a nije provelo odredbu NO-a.

“Međutim, niti nakon proteka 30 dana od tog sastanka, odnosno proteka 60 dana od usvajanja zaključka Nadzornog odbora o tom pitanju, glavni ravnatelj i ravnateljstvo HRT-a nisu u redovno poslovanje HRT-a uveli alokacije indirektnih troškova proizvodnje programa kojima bi se osigurala potpuna primjena računovodstvenog odvajanja prihoda i rashoda na javnu i komercijalnu djelatnost”, ističe se u obrazloženju NO-a HRT.

Nedostatak volje rukovodstva

“Prema obavijesti koju je Nadzorni odbor zaprimio od čelnih osoba Vijeća za elektroničke medije, do danas nije održan niti jedan sastanak rečene radne grupe, niti je HRT imenovao svoje predstavnike u radnu grupu, iz čega Nadzorni odbor zaključuje o nedostatku volje rukovodstva HRT-a za provođenjem Zaključka Nadzornog odbora od 30. prosinca 2016. Nadzorni odbor za takvo stanje stvari smatra odgovornim glavnog ravnatelja HRT-a”, pojasnio je NO koji zaključuje da je “utvrdio odgovornost za učinjene propuste i pokrenuo postupak razrješenja glavnog ravnatelja HRT-a” sukladno zakonskim odredbama.

Uhvatili se posla prije dvadesetak dana?

No, kako doznaje Hina, na HRT-u je tek prije dvadesetak dana donijeta odluka s potpisom Gorana Radmana o osnivanju “pravne osobe za obavljanje komercijalne djelatnosti HRT-a”. Ostvarenjem tog projekta napokon bi se razdvojile javne usluge i komercijalne djelatnosti na HRT-u te bi se sustavno upravljalo prodajom oglasnog prostora, pravima, licencama i ostalim komercijalnim djelatnostima HRT-a.

Tim su se projektom, između ostaloga, trebale revidirati aktivnosti i poslovni procesi Radne jedinice Prodaja HRT-a kao i ostalih komercijalnih djelatnosti unutar HRT-a, a tek bi se naknadno osnivanjem te nove pravne osobe za komercijalne djelatnosti “definirali odnosi s HRT-om”.

Posao bi vodio Radmanov savjetnik

Kao sponzor tog projekta koji je trebao zaživjeti 30. travnja, a ne od 1. siječnja kao što je nalagao Nadzorni odbor, naveden je Boris Sruk, ravnatelj poslovanja HRT-a i bliski suradnik Gorana Radmana.

Komercijalni prihodi iznose oko 10 posto ukupnih prihoda HRT-a, a primjerice u financijskim izvješćima za 2013. HRT je imao 1,25 milijarde kuna ukupnih prihoda od kojih su komercijalni prihodi iznosili čak 129,8 milijuna kuna.

Nakon započetog procesa Radmanova razrješenja Sabor će, u slučaju prestanka njegova mandata, do izbora novog glavnog ravnatelja imenovati vršitelja dužnosti najdulje na rok od šest mjeseci. Javni natječaj za imenovanje glavnog ravnatelja HRT-a trebao bi biti objavljen roku od mjesec dana od imenovanja vršitelja dužnosti.

BRKIĆ PROZVAO ŠEFA HRT-a: Radman mora otići jer je nekompetentan i jer je prekršio zakon

Vladajući konačno složni: Radmanu traže nasljednika, a moguće su i izmjene Zakona o HRT-u

Povratak na Net.hr