TEŠKE OPTUŽBE

GRBIN PROZIVA VLADU ZBOG AGROKORA: ‘Ako je ovo istina, takvog sukoba interesa ne bi se postidjeli ni Sanader niti Karamarko’

Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin zatražio je u četvrtak hitno očitovanje potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić o medijskim napisima prema kojima je u pisanju ‘lex Agrokora’ bilo navodno uključeno odvjetničko društvo povezano s VTB bankom, jednim od najvećih kreditora Agrokora.

“Danas su u hrvatskim medijima objavljene informacije po kojima Zakon o izvanrednoj upravi, famozni ‘lex Agrokor‘ nije pisan samo u Vladi već je pisan od strane jednog odvjetničkog društva i to ne bilo kojeg već onog za koji postoji indicija da je povezano s VTB bankom, koja je jedan od najvećih kreditora Agrokora. Odlaskom Agrokora u stečaj njeni bi financijski interesi bili ugroženi. Stupanjem na snagu tog zakona onemogućeno je da Agrokor ode u stečaj”, rekao je Grbin nakon stanke koju je zatražio usred saborskog zasjedanja.

‘LEX AGROKOR’ JE ZAPRAVO NAJOBIČNIJI PLAGIJAT?: ‘Ovo svjetsko čudo doneseno je još 1991., potpisao ga je Tuđman’

Ministarstvo pravosuđa isključeno iz pripreme zakona

Ministarstvo pravosuđa, kaže Grbin, navodno je, prema istim informacijama, bilo isključeno iz pripreme tog zakona.

“Prema javno dostupnim informacijama, upravo je to odvjetničko društvo povezano s cijelim poslom jer je od strane vladinog povjerenika izabrano za pružanje pravnih savjeta i usluga koncernu”, pojašnjavao je Grbin.

Ako su ti navodi točni, kaže SDP-ovac, radi se o sukobu interesa “kojeg se ne bi postidjeli ni Sanader niti Karamarko”.

PROFESORICU PRAVA ZGROZIO LEX AGROKOR: ‘Sačuvaj bože da taj zakon ostane. Nisu svjesni što je sve unutra’

Sukob interesa ili nešto mnogo štetnije i opasnije?

“Kako bi se dvojbe otklonile tražimo hitno očitovanje resora potpredsjednice Dalić s obzirom na njezinu uključenost u slučaj i da je ona na sebe preuzela odgovornost za izradu zakona i tako isključila sve ostale”, poručio je Grbin.

SDP traži odgovor na pitanje je li istina da su u izradi ‘lex Agrokora’ angažirani vanjski suradnici, koji, jesu li povezani VTB bankom i drugim kreditorima Agrokora, jesu li bili plaćeni i koliko.

“O odgovorima na ta pitanja ovisit će radi li se u ovom slučaju samo o sukobu interesa ili o nečem mnogo štetnijem i opasnijem”, dodao je Grbin.

EUROPARLAMENTARAC PICULA IMA OZBILJNO UPOZORENJE: ‘Lex Agrokor nije usuglašen s Bruxellesom i to može biti problem’

Povratak na Net.hr