banner

'NEĆEMO GRADOVE DUHOVE'

GRBIN POSLAO JASNU PORUKU: ‘Logično bi bilo da kontejner prije stigne iz Zagreba nego iz Budimpešte ili Istanbula’

Predsjednik SDP-a, Peđa Grbin, govorio je o izmjenama Zakona o obnovi Zagreba i okolice – prvi korak je izmjena zakona kojom bi se kuće počele obnavljati čim prije, a drugi je revitalizacija

Peđa Grbin, predsjednik SDP-a govorio je o prijedlozima izmjena Zakona o obnovi Zagreba i okolice unutar kojeg bi se, nakon potresa, uvrstila i obnova stradalih područja na Baniji te dodao da je SDP svoj prijedlog već uputio u saborsku proceduru. “Mi u SDP-u smatramo i drago nam je da je Vlada prihvatila taj princip da bi odgovor na potres i štetu koji su nastali u Sisačko-moslavačkoj županiji trebao ići u dva koraka. Nulti korak je izmjena Zakona o obnovi jer bi to trebalo otvoriti mogućnost da se kuće počinje obnavljati što prije”, rekao je Grbin za N1 te dodao da će nakon sjednice Vlade vidjeti hoće li podržati taj prijedlog.

Također, nada se da su u Vladi shvatili da opozicija u trenutnoj situaciji ne želi skupljati bodove već da je cilj prije svega omogućiti svojim sugrađanima da što prije krenu normalno živjeti. “Drugi korak je pitanje revitalizacije. Zakon o obnovi je popravljanje onoga što je oštećeno”, kazao je Grbin.

‘PETRINJA BI MOGLA POSTATI GRAD DUHOVA’: Gradonačelnik je frustriran, traži brzu reakciju: ‘Ljudi su u dilemama kako živjeti ovdje’

‘Nikome nije u cilju da Petrinje i Glina postanu gradovi duhovi’

Grbin se osvrnuo i na izjavu gradonačelnika Dumbovića o tome da bi Petrinja i Glina mogli postati gradovi duhovi. “Nikome to nije u cilju. Revitalizacija tog kraja znači da počnemo razmišljati o struji, o vodi. Znamo da mnogo stanovnika tog kraja nema struju desetljećima iako su prije toga imali priključke. Neki su čak i platili priključke, a još uvijek nisu dobili struju. Druga stvar o kojoj moramo razmišljati je da u toj županiji ima više umirovljenika nego što je onih koji rade”, nastavio je Grbin i istaknuo da u tom kraju “moramo vratiti gospodarsku aktivnost”.

U izmjenama Zakona o obnovi predvidjeli su, kaže Grbin, činjenicu da u Sisačko-moslavačkoj županiji gradovi u prosjeku imaju znatno niži standard od onoga kakav imaju građani Zagreba. Prema njemu, to bi u velikoj mjeri trebalo utjecati na utvrđivanje određenih cenzusa, a zakon treba donijeti sljedećeg tjedna.

SISAČKA GRADONAČELNICA ODBIJA ODGODITI POČETAK NASTAVE: Sindikat učitelja objavio prepisku: ‘Ovo je isključivo politička odluka’

PRELIMINARNI IZNOS ŠTETA OD POTRESA NA INFRASTRUKTURI: Najveće štete pretrpjela je elektrodistribucijska mreža HEP-a

Konstruktivnost u donošenju zakona

Da će biti konstruktivni u donošenju zakona, potvrdio je Grbin za N1 te dodao da u stanju kada treba pomoći građanima u obzir ne dolazi nikakva trgovina, referirajući se na prijedlog opozicije da se u Saboru osnuje istražno povjerenstvo o mogućem kriminalu pri obnovi ratom pogođenih područja devedesetih godina prošloga stoljeća. Dodatno je pojasnio stav svoje stranke o istražnom povjerenstvu: “Ako gospoda iz HDZ-a to ne žele morat će to objasniti građanima, a mi ćemo naći druge modalitete. Ovdje je bitna kooperacija nas iz oporbe i vladajućih… Ovdje nema takmičenja”, kazao je.

Za N1 je rekao i da se ne slaže sa predsjednikom Milanovićem oko istrage DORH-a. Zaključio je da je država evidentno zakasnila svojom reakcijom na potres, počevši od proglašenja katastrofe tek tjedan dana nakon potresa do nedostatka kontejnera za privremeni smještaj. Također, Grbin smatra da stanje sa robnim rezervama nije bilo dobro te da se, ako se nešto upotrebljavalo trebalo odmah i nadomjestiti: “Logično bi bilo da kontejner prije stigne iz Zagreba, Jastrebarskog i Siska nego iz Budimpešte ili Istanbula”, zaključio je.

STATIČAR O POSLIJERATNOJ OBNOVI: ‘Oštećene kuće građene su mahom nestručno, po metodi sam svoj majstor’

Povratak na Net.hr