SVE DUBLJA KRIZA U SDP-U / Grbin nakon sastanka Predsjedništva: 'Očito nemam većinu. Nisam diktator i nemam diktatorske ovlasti'

'Ako ne možemo urediti stanje u vlastitoj kući, odakle nam pravo tražiti povjerenje građana da uredimo stanje u državi', kazao je šef SDP-a

21.9.2021.
23:10
Marin Tironi / PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Večeras se sastalo Predsjedništvo SDP-a, stranke koja je uzdrmana isključenjem četvorice članova i saborskih zastupnika. Nakon sastanka, predsjednik stranke Peđa Grbin obratio se novinarima rekavši kako "očito postoji problem".

"Predsjedništvo je odlučilo da će od Glavnog odbora zatražiti raspravu Kluba zastupnika i središnjeg tijela stranke. Idućih dana ćemo pripremiti prijedloge zaključka za Glavni odbor i kroz desetak dana će Glavni odbor donijeti odluku izvući nas iz škripca u kojem smo se našli. Stanje u SDP-u, koje danima zabavlja hrvatsku javnost, mora prestati. Kad druga tijela ne mogu naći suradnju, ovo mora na Glavni odbor i nakon toga, ako je potrebno donijeti i radikalne, teške odluke, to ćemo napraviti”, rekao je Grbin.

'Moramo izaći pred građane i dobiti njihovo povjerenje'

Grbin je rekao da će Predsjedništvo Glavnom odboru predložiti da mu da podršku u stavu da vodstvo SDP-a i SDP generalno može biti samo jedan i da njime mogu upravljati samo oni koji imaju podršku članova.

“Moramo izaći pred građane i dobiti njihovo povjerenje. Ako ne možemo urediti stanje u vlastitoj kući, odakle nam pravo tražiti povjerenje građana da uredimo stanje u državi? Jučer je objavljeno istraživanje javnog mišljenja koje pokazuje da još imamo potporu- tu poruku želimo uputiti članovima. Možemo i moramo bolje”, poručio je Grbin.

Rekao je i da želi razgovarati s kolegicama i kolegama iz Kluba koje će omogućiti funkcioniranje stranke i zastupanje interesa građana koji su ih birali.

'Nisam diktator i nemam diktatorske ovlasti'

No, priznao je kako sve manje vjeruje da će se situacija riješiti kompromisom. Ipak, nada se da Klub SDP-a u Saboru neće pasti na 15 članova.

“Odgađanje rješenja problema nije dobro. Kao predsjednik imam neke ovlasti, ali ne sve. Nisam diktator i nemam diktatorske ovlasti, nemam ovlast donijeti sam neke odluke. Da imam, učinio bih to već.”

Na pitanje ima li većinu u Klubu zastupnika, Grbin je otvoreno priznao da je očito nema.

“Očito je da nemam podršku, očito je da Predsjedništvo nema većinu i zato moramo na Glavni odbor. Imamo kolegice i kolege koji čuvaju svoje pozicije, koji se nisu pretrgli od toga da zastupaju interese stranke”, kazao je na kraju šef SDP-a.

Hajduković: Nisam čuo koji je krimen isključenih

Član Predsjedništva i Kluba zastupnika SDP-a Domagoj Hajduković gostovao je u RTL Direktu. Na pitanje koga smatra glavnim krivcem za nastavak agonije u SDP-u, Hajduković je kazao da ne bi govorio o krivcima.

"Razriješili smo neka otvorena pitanja koja smo imali u Klubu i nastavljamo dalje raditi. Ovaj tjedan imamo pregršt bitnih zakona na dnevnom redu Hrvatskog sabora i veselim se da se možemo okrenuti bitnijim pitanjima", kazao je.

Osvrnuo se i na svoju tvrdnju da Peđa Grbin griješi da se radi o bespredmetnoj raspravi jer prema poslovniku Glavni odbor ne može izbaciti članova iz Kluba zastupnika.

Na pitanje koji je krimen Zvane Brumnića, Rajka Ostojića, Nikše Vukasa i Marine Opačak Bilić da se razgovara o njihovoj sudbini, Hajduković je kazao da nije čuo da je jasno iskomunicirano koji je njihov krimen prema općoj i stranačkoj javnosti, pa i prema Klubu.

"Zbog toga prijepori postoje jer nisam čuo niti jedan dobar razlog zašto su isključeni", kazao je.

'Držim da je dijalog ključ svega'

Rekao je i da nije kao razlog navedeno to što su bili uz Bernardića te da su mnogi u SDP-u bili suradnici i Bernardića i Milanovića, a sada su suradnici Peđe Grbina.

"Ostalo je visiti u zraku koji su to razlozi budući nema opipljivih razloga, niti smo vidjeli neke dokaze, optužnice, uhićenja, niti smo vidjeli dokaze za rad protiv stranke. Zato želimo da naše kolegice i kolege koje žele ostati u Klubu ostanu s nama u Klubu", kazao je.

Odgovorio je i strahuje li da i on bude izbačen iz stranke.

"Klub zastupnika niti zastupnici nisu se oglušili niti o jednu odluku nekog stranačkog tijela. Odluka do sada nije donesena uopće prije prošlog Predsjedništva, sada je nismo mogli konzumirati niti se postaviti jesmo li za ili protiv jer naš prijedlog nije dobio niti jedan glas za. Ne vidim o čemu smo se ogriješili o suradnji sa strankom. O tome ćemo raspravljati, držim da je dijalog ključ svega ali veselim se da smo ovaj problem sada razriješili da se orijentiramo na bitnije stvar", kazao je Hajduković.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali