Play ponuda

DUSPARA TVRDI DA ZNA TKO JE KRIV ZA ZAGAĐENJE: / 'Postoji i najcrnji scenarij, ali nešto me još više ljuti...'

Image
Foto: PIXSELL

'Ne želimo da nas netko mulja. Očekujemo da imamo pitku vodu za 15 dana i da se otkrije tko je odgovoran te da nadoknadi štetu. Odgovorna je tvrtka koja je izvodila radove.'

3.4.2018.
8:07
PIXSELL
Play ponuda

Nakon što su stanovnici Slavonskog Broda i okolnih općina od subote bez pitke vode zbog onečišćenja vode ugljikovodicima, koja se ni nakon prokuhavanja ne može pročistiti, tamošnji je gradonačelnik Mirko Duspara zbog onečišćenja kazneno prijavio tvrtku Crodux, a optužio je i ministra zaštite okoliša Tomislava Ćorića za prikrivanje inspekcijskog nalaza.

Image
GRADONAČELNIK SL. BRODA PODNIO KAZNENU PRIJAVU PROTIV CRODUXA: /

'Zna se tko je kriv za ovo'

Image
GRADONAČELNIK SL. BRODA PODNIO KAZNENU PRIJAVU PROTIV CRODUXA: /

'Zna se tko je kriv za ovo'

'Imamo pravo žaliti se da se nešto zataškava'

Duspara je sinoć u RTL Direktu rekao kako i dalje misli da se nešto zataškava. Kaže da su nakon incidenta 28. ožujka tijekom noći pozvani vatrogasci da saniraju izlijevanje nafte ili benzina, te da se radi o velikoj količini, a ne o 100-150 litara benzina.

'Nikakva obavijest nije stigla u grad niti u trgovačko društvo. Naši bazeni s vodom su dva kilometra udaljeni od tog mjesta. Imamo puno pravo žaliti se da se nešto zataškava. Tvrtka koja je radila sanaciju radila je samo površinski, pet centimetara. Napustili su teren. Ako je cijev na tri metra dubine onda je trebalo kopati tri metra i odvesti tu zemlju negdje dalje da ne zagađuje bunare', rekao je Duspara. Osvrnuo se i na svađu s ministrom Ćorićem, rekavši da je ministru samo rekao svoje mišljenje kada su u pitanju građani Slavonskog Broda.

'Nisam nikog optužio, nego imamo informaciju, promet je bio zatvoren pet-šest sati taj dan, pjenom je pokriveno preko tisuću kvadratnih metara zemlje koja je bila natopljena benzinom. I imamo ime tvrtke koja je izvodila radove i dovela do tog incidenta. Prema tome ne znam tko je tu destruktivac', kaže gradonačelnik Slavonskog Broda.

'Na DORH-u i policiji je da otkrije odgovornost'

Građani bi pitku vodu trebali dobiti za 15 dana, a od subote se koriste onom iz cisterne. Duspara se nada da će se taj rok od 15 dana ispoštivati, no smatra da ni tada grad neće dobiti onu količinu vode koja je građanima potrebna.

'Ne želimo da nas netko mulja. Očekujemo da imamo pitku vodu za 15 dana i da se otkrije tko je odgovoran te da nadoknadi štetu. Odgovorna je tvrtka koja je izvodila radove. Možda policija još nekog otkrije. Na DORH-u i policiji je da otkrije kolika je ta odgovornost', zaključio je Duspara za RTL Direkt.

Na pitanje koji bi bio najcrnji scenarij nakon ovakvog incidenta, Duspara je za Jutarnji list rekao da bi to bilo zatvaranje tamošnje tvornice vode jer bi na taj način Vodovod ostao bez 200 milijuna kuna imovine.

'Skeptičan sam prema svim tim planovima jer cijevi koje od Sikirevaca idu prema Slavonskom Brodu ne mogu primiti veći kapacitet od 150 litara u sekundi. No, trenutno me najviše ljuti što se ne radi ništa na sanaciji mjesta gdje se prošlu srijedu dogodilo curenje nafte iz produktovoda u blizini crpilišta Jelas, što se nije provela dubinska analiza tla i što još uopće čekamo rezultate analize uzoraka od prošloga tjedna, a zadnje analize vode u nekim dijelovima grada pokazuju i više od 800 µg ugljikovodika', rekao je Duspara dodavši da benzin iz oštećenog produktovoda najvjerojatnije i dalje curi u tlo, iako Hrvatske vode za taj problem u Sikirevcima znaju već godinama, a rješavaju ga na štetu Slavonskog Broda.

Play ponuda
Play ponuda