NE IDE NA DVA KOLOSJEKA?

GRADONAČELNIK ĐAKOVA NAPRAVIO PRESEDAN I ZAPOSLIO SVOJE ZAMJENIKE: ‘Rastrgale su nas obaveze pa smo dali otkaz i došli u Grad’

Od 1. srpnja Đakovo po prvi put ima dva profesionalna zamjenika gradonačelnika.

Antun Galić i Robert Francem izabrani su zajedno s gradonačelnikom Marinom Mandarićem na dužnosti zamjenika u drugom krugu lokalnih izbora 4. lipnja, a sada su prešli i profesionalno raditi u gradsku upravu, piše Glas Slavonije. Još su u kampanji naglasili važnost timskog rada, objašnjava gradonačelnik Mandarić.

Ima puno posla

“Kada sam 12. lipnja preuzeo dužnost gradonačelnika, odmah sam im rekao da ih trebam u gradskoj upravi jer došli smo napraviti posao, a posla ima jako puno, problemi su se godinama gomilali. Ako zaista želimo napraviti ono o čemu smo govorili cijelo vrijeme, onda trebamo i ljude s kojima ćemo taj posao odraditi”, kaže gradonačelnik, dodajući kako su obojica sklopila sporazumne otkaze ugovora o radu s prijašnjim poslodavcima. Galić je bio zaposlen u privatnom sektoru, a Francem u gimnaziji u Slavonskom Brodu.

“Mogli smo se odlučiti za model koji je postojao u prijašnjim sastavima gradskih uprava, gdje su zamjenici bili volonteri, zapravo su samo protokolarno obavljali svoje dužnosti, išli su na otvaranje izložbi, sportskih priredbi, manifestacija itd. Iako je ovo financijski dodatno opterećenje za gradski proračun, što nije tajna, pa možemo očekivati i podbadanja gradske oporbe, smatram da će posao koji planiramo i koji ćemo napraviti višestruko pokriti te iznose”, nastavlja Mandarić.

 Nemoguće je kvalitetno istodobno obavljati dva posla

“Mislim da bi bilo prilično neozbiljno da smo odlučili obavljati ovaj posao samo protokolarno, gdje bismo bili samo figure koje odrađuju onaj dio posla koji ne stigne gradonačelnik. Kako bi se Grad Đakovo podigao na višu razinu, što je naš cilj, moramo preuzeti odgovornost za posao koji radimo. Da bismo bili odgovorni za ono što radimo, moramo biti prisutni 24 sata”, kaže Francem profesor hrvatskog jezika i filozofije, osam je godina u Slavonskom Brodu radio u Gimnaziji Matija Mesić.

Gradonačelnikovi su se pomoćnici odlučili profesionalno posvetiti novome posluFoto: Wikimedia

‘NEUGODNA SITUACIJA’: Splitski gradonačelnik i njegovi zamjenici godinama primali previsoku plaću, moraju sve vratiti

“Posao profesora ili bilo koji posao zahtijeva odgovornost i uloženo vrijeme. To nije samo osam sati na poslu, nego i slobodno vrijeme kod kuće za pripreme i u tom kontekstu ne bih mogao izvršavati funkciju zamjenika gradonačelnika. To je vidljivo i na primjeru prethodnih zamjenika.”

Antun Galić radio je u privatnom poduzeću Strizivojna hrast na kogeneracijskom postrojenju.

“Moje dosadašnje radno vrijeme bilo je u turnusima, gdje je bio ugrađen i noćni rad. Samim tim nakon nekoliko dana od preuzimanja dužnosti gradonačelnika i nas kao zamjenika jednostavno smo bili rastrgani i donesena je odluka da raskinem ugovor s bivšim poslodavcem te sam se stavio na raspolaganje Gradu”, kaže Galić. Dodaje i kako u dijelu poslova koji je prioritetno njemu povjeren želi uspostaviti drugačiji odnos, bolju suradnju i komunikaciju na dnevnoj bazi.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr