NAJUČESTALIJA ZANIMANJA / Kakve su škole završili gradonačelnici u Hrvatskoj? Većinom su inženjeri i ekonomisti, ali imamo i čak 7 doktora znanosti

Najobrazovanije gradonačelnike, odnosno one s titulom doktora znanosti imaju gradovi Makarska, Požega, Pula, Rovinj, Samobor, Split i Varaždin, a uskoro će ga dobiti i Knin

14.9.2021.
12:13
Sanjin Strukic/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Među gradonačelnicima u Hrvatskoj trenutno dominiraju inženjeri i ekonomisti, a sedam gradova vode doktori znanosti, pokazuje analiza razine obrazovanja gradonačelnika koju je u utorak objavio portal gradonačenik.hr.

Od ukupno 128 gradonačelnika, njih 94 završilo je fakultet, 20 ih je ostalo na srednjoškolskoj svjedodžbi dok je onih s višom stručnom spremom 14. Za razliku od razdoblja prije desetak godina, kada je među gradonačelnicima bio samo jedan doktor znanosti, danas ih je sedam, a još jedan priprema obranu doktorata, navodi se u analizi.  

Portal gradonačelnik.hr istražio je obrazovanja, odnosno zvanja i zanimanja kojima su se bavili gradonačelnici prije nego što su završili na sadašnjoj upravljačkoj poziciji.

Dominiraju inženjeri s tehničkih ili tehnoloških područja

Iako se kao najučestalija zanimanja s visokom stručnom spremom tradicionalno spominju ekonomisti i pravnici, unutar gradonačelničke populacije trenutno dominiraju oni čija je naobrazba s tehničkih ili tehnoloških područja.

Drugim riječima, najviše je inženjera, 35, i to prvenstveno s područja agronomije, elektrotehnike, građevine, prometa i šumarstva te radiologije, geodezije i arhitekture.

Zatim slijede ekonomisti kojih je  28 pri čemu su najbrojniji oni s visokom stručnom spremom, a među njima su i tri doktora znanosti.

Među gradonačelnicima je i 12 tehničara s raznih područja (zubarski, kemijski, elektro, strojarski, vatrogasni, za računarstvo..),  kao i profesora odnosno nastavnika (hrvatskog jezika i književnosti, povijesti, fizike, tjelesnog i glazbenog odgoja..). Liječnika je osam, politologa pet, a toliko je i pravnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Osim diplomiranih pravnika, tu je i dvoje upravnih pravnika te jedan upravni referent.

Među gradonačelnicima su također i tri veterinara, po dva kriminalista, informatičara, poslovna menadžera i teologa, a ostale u skupini čine još i  sociolog/kroatolog, komunikacijsko-informacijski stručnjak, suradnik u primijenjenoj znanosti, stomatolog, fizioterapeut, ugostitelj, tekstilni radnik, zapovjednik broda i kuhar.

Neki od gradonačelnika bave se i znanstvenim radom, a najobrazovanije odnosno one s titulom doktora znanosti imaju gradovi Makarska,  Požega, Pula, Rovinj, Samobor, Split i Varaždin, a uskoro će ga dobiti i Knin.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali