Iako je turistička sezona na pragu, a prvi turisti već dolaze u Bašku Vodu, ondje je na ulazu u mjesto i na cesti koja vodi do najvećih tamošnjih hotela baš sada počela gradnja rotora. Time Općina radi suprotno vlastitoj odluci prema kojoj od 1. lipnja u mjestu ne bi trebalo biti ikakvih građevinskih radova koji uključuju i tešku mehanizaciju. Stoga Državni inspektorat već desetak dana provjerava postoje li sve potrebne dozvole za gradnju rotora, piše Index.

Ni naziva izvođača, ni broja građevinske dozvole

Istodobno, mještani su nezadovoljni zbog radova i kažu da je ondje trenutno kaos. Index piše da na samom gradilištu nema ni table s nazivom izvođača i brojem građevinske dozvole, a ta se informacija ne može naći niti na web-stranicama Splitsko-dalmatinske županije.

Općinski vijećnici pojašnjavaju da je Odluka o privremenoj zabrani izvođenja radova na snazi budući da novo Općinsko vijeće još nije krenulo s radom, pa tako ni raspisati odluku za 2021. godinu.

Probijen rok, a kraj radova još se ne nazire

No, u spomenutoj Odluci stoji da od nje mogu biti izuzeti hitni i nenadani radovi na objektima opasnima po ljudski život te radovi od gospodarskog interesa koje je odobrilo Općinsko vijeće. Radovi na rotoru, započeti u ožujku, trebali su biti gotovi do sredine svibnja, a kraj se još ne nazire.

"Investicijom Županijske uprave za ceste i Općine Baška Voda rješava se problematično raskrižje ulice Dr. Šimuna Sikavice i Tri ceste na ulazu u Bašku Vodu. Kao optimalno rješenje odabran je kružni tok umjesto raskrsnice. Ovom investicijom će se umanjiti gužve, povećati sigurnost i protočnost prometa. Vrijednost investicije je 1.300.000 kuna s PDV-om. Izvođač radova Gradina Mont. Općina Baška Voda se obvezala i riješila imovinsko-pravna pitanja, radovi su već započeli, a završetak radova predviđamo u drugoj polovici svibnja", stoji na Facebook stranici Općine Baška Voda.

Sve se obavlja u okrilju HDZ-a

Index piše kako je tvrtka Gradina-Mont, koja obavlja radove, u vlasništvu majke HDZ-ovca Ivana Bandića, koji je u vrijeme sklapanja posla obavljao dužnost predsjednika Općinskog vijeća Hrvaca. Radove sufinancira Županijska uprava za ceste (ŽUC) kojoj je na čelu donedavni šef splitskog HDZ-a Petar Škorić. ŽUC financira izgradnju rotora s udjelom od 70 posto, a općina s 30 posto.

Načelnik općine Baška Voda i naručitelj izgradnje rotora je HDZ-ovac Josko Roščić, radove u vrijednosti 1,7 milijuna kuna povjerio je tvrtki majke sinjskog HDZ-ovca, a sve je amenovao ravnatelj Županijske uprave za ceste, HDZ-ovac Škorić.