Play ponuda

Opet sumnje u kvalitetu: Koje boje treba biti dobar plin?

shimmer fallback

Crven, zut, narancast ili, prema tvrdnjama stanovnika iz okolice Viljeva, cak i zelen, plin je posljednjih dana ponovno pobudio sumnju u kvalitetu.

4.12.2014.
10:24
Play ponuda

Ipak, iako bi skeptici u to tesko povjerovali, cini se da boja plina nema nikakve veze s njegovom kvalitetom. Potvrdio je to i Damir Pecusak, direktor HEP Plina, dodajuci da je mnogo vise faktora radi cega su pojedini plamenici u raznim, a ne samo u plavoj boji, kakvu ocekuju potrosaci.

"To ovisi ponajprije o kolicini kisika i svatko tko je posumnjao u kvalitetu radi boje, nije u pravu. Upravo da ne bi doslo do sumnji, Plinacro dva puta mjesecno radi testiranja kakvoce plina. Moram naglasiti da cjelokupan plin dolazi iz razlicitih izvora, bilo iz inozemstva ili busotine unutar Hrvatske, odnosno iz skladista plina i kao takav ulazi u transportni, a potom u distribucijski sustav. Naposljetku se njime napajaju potrosaci - pojasnio je za Glas Slavonije Pecusak, naglasavajuci da ne postoji "nas" ili "njihov" plin.

Kako bi potrosaci bili sigurni, dodaje direktor, HEP Plin izdao je ovih dana i brosuru gdje je, izmedu ostaloga, pojasnjeno kako boja ovisi o dobivenoj smjesi plina i zraka na plameniku.

Play ponuda
Play ponuda