‘Došla sam na mjesto na koje sam upisana, a tražili su me potvrdu’

Građani Hrvatske danas izlaze na svoj treći referendum u povijesti, nakon onih o izlasku iz SFRJ i ulasku u EU. Na ovom se referendumu odlučuje o tome treba li u Ustavu navesti definiciju po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca.

Glasačka mjesta su otvorena od 7 sati ujutro, a zatvaraju se u 19 sati. Prvi rezultati očekuju se u 20 sati. U DIP-u su oko 9.30 sati za Danas.hr kazali da sve prolazi mirno, iako je bilo manjih intervencija oko zahtjeva nekih članova odbora za provedbu glasovanja da građani koji glasaju izvan svog mjesta prebivališta predoče potvrde.

To su nam potvrdili i čitatelji koji se javili redakciji sa svojim iskustvima s glasačkih mjesta. “Došla sam na mjesto na koje sam privremeno upisana (na vrijeme sam poslala zahtjev za upis u registar birača izvan mjesta prebivališta) i gospođa mi je rekla da mi treba žuta potvrda te mi pokazivala papire gdje joj piše kako žuta potvrda treba samo ako birači nisu upisani na listi na kojoj sam ja bila upisana. Na to sam joj rekla kako sam na isti način glasovala na referendumu o ulasku RH u EU i da mi nije trebala nikakva potvrda, na što mi je ona odvratila da nisam sigurno jer je ona tada bila na tome biračkom mjestu. Nakon toga gospođa je nazvala izborno povjerenstvo iz kojeg su joj rekli da mogu glasovati ako sam upisana na listi te sam tada mogla ostvariti svoje glasačko pravo. Žaljela bih da ovo objavite jer je gospođa rekla da je imala već nekoliko takvih slučajeve te mislim kako neki ljudi možda nisu glasovali iako su željeli jer su mislili da im nedostaje potvrda”, napisala je jedna čitateljica (podaci poznati redakciji).

‘Pitam se koliko će biti sličnih slučajeva kao mojih danas?’

“Danas sam izašao na izborno mjesto u Zagrebu, škola Lovro pl. Matačić u Folnegovićevom i ondje mi je uskraćeno glasovanje jer sam upisan na spisku “C”, te mi treba nekakav žuti papir. Potom sam nazvao DIP koji mi reče da oni brinu samo o inozemnim glasačkim mjestima (?!), te da moram nazvati gradski izborni stožer. Nazvah taj gradski i ondak su oni nazvali moje glasačko mjesto i dozvoljeno mi je glasovanje. Pitam se koliko će biti sličnih slučajeva kao mojih danas?”, napisao je drugi čitatelj (podaci poznati redakciji).

U DIP-u su nam objasnili da građani moraju predočiti potvrdu za glasovanje jedino ako im je istekla osobna iskaznica pa se ne nalaze na spisku birača (u tom slučaju mogu otići u područni ured gdje će dobiti plavu potvrdu), ili trebaju predočiti žutu potvrdu ukoliko glasaju van mjesta prebivališta, ali nisu naveli mjesto boravka na dan održavanja referenduma. Svi oni koji su zahtjeve za privremeni upis u registar birača poslali do 20. studenog (mailom ili poštom) i nalaze se na popisu (lista C) ne moraju predočiti nikakvu potvrdu.

Ukoliko primjetite ili doživite nepravilnosti možete ih prijaviti Državnom izbornom povjerenstvu na telefonske brojeve 01 4569 712 ili 01 4569 713, te na mail dip@izbori.hr.

Uspjeh referenduma ne ovisi o izlaznosti

Inače, referendum nadziru Državna izborna komisija Makedonije sa četiri promatrača, udruga ‘Promatrač’ za 103 promatrača i udruga ‘U ime obitelji’ za čak 6.306 promatrača.

Pravo glasa na ovom referendumu ima oko tri milijuna i 800 tisuća punoljetnih državljana RH. Bitno je znati da uspjeh referenduma ne ovisi o izlaznosti jer nema određene kvote, pa stoga apstinencija nema nikakvog utjecaja na konačan rezultat. Također, prema Zakonu o referendumu šutnja nije zabranjena ni dan prije niti na dan održavanja referenduma, ali sukladno Obveznim uputama DIP-a ispred glasačkog mjesta i u blizini do 50 metara nije dopušteno agitiranje za ili protiv (dijeljenje letaka, održavanje skupova, davanje izjava za medije i sl.).
Svi oni građani koji nemaju važeću osobnu iskaznicu i nisu upisani u izvatke popisa birača mogu glasovati s potvrdom za glasovanje, koje izdaju uredi državne uprave u županijama, odnosno Gradski ured za opću upravu Grada Zagreba, prema mjestu prebivališta birača. Uredi rade na dan referenduma od 7 do 19 sati, a kontakte ureda možete pronaći na ovdje.
Nešto vas je oduševilo, naljutilo, rastužilo ili potaknulo da potražite dodatne informacije? Za slanje konstruktivnih, smislenih komentara uveli smo posebnu adresu komentari@portal.net.hr kako bismo i dalje saznali što mislite o temama o kojima pišemo.

Namjera nam je redovito objavljivati komentare čitatelja za koje procijenimo da su konstruktivni te da iz njih svi zajedno možemo nešto naučiti.

Pišite nam.

Povratak na Net.hr