NOVI HARAČ STIŽE

GRAĐANIMA POČELI STIZATI OBRASCI ZA POREZ NA NEKRETNINE: Tko ih ne ispuni u roku, plaćat će najvišu stopu

Datum stupanja na snagu zloglasnog poreza na nekretnine sve je bliži. Od prvog siječnja taj će porez zamijeniti komunalne naknade, no unatoč Vladinim tvrdnjama da nas ovime neće dodatno opaliti po džepu, skepsa je i više no prisutna.

Na adrese poreznih obveznika već su počeli pristizati komplicirani obrasci. Rokovi za povrat ispunjenih obrazaca su kratki, a tko ga ne ispuni u roku plaćat će porez po najvišoj stopi.

Novi porez stupa na snagu 1. siječnja, a gradovi i općine do 30. studenog moraju donijeti odluke o koeficijentima za novi porez koji moraju slijediti sljedeće smjernice:

1. Postojeća komunalna naknada pomnožena s koeficijentom starosti i koeficijentom stanja nekretnine.

2. Nekretnina neprikladna za uporabu imat će manji koeficijent i bit će jeftinija od postojeće komunalne naknade, a nekretnina s dodatnim sadržajima bit će skuplja.

3. Iznos novog poreza mijenjat će se i ovisno o starosti nekretnine. Nekretnine stare manje od 30 godina plaćat će skuplju naknadu od postojeće, posebno one koje su izgrađene u posljednjih 11 godina.

Država se u početku od poreza nada prikupiti 400 milijuna kuna više, no u dokumentima poslanima u Bruxelles stoji kako će se s godinama ti prihodi višestruko povećati što znači da ćemo plaćati više, piše N1.

UGLEDNI KOLUMNIST OBJAVIO KOMENTAR KOJI JE ZAPALIO FACEBOOK: ‘Za točno 5 mjeseci počet će najveća organizirana pljačka u povijesti Hrvata…’

Povratak na Net.hr