BOLNICE, RIJEKE, POTOCI...

GRAĐANI VIŠE NEGO IKAD PREDAJU ILEGALNO ORUŽJE POLICIJI: ‘Ne možete zamisliti na kakvim su se sve mjestima pronalazila’

Po podacima MUP-a od početka akcije predano je više od šest milijuna komada streljiva. Gotovo pet i pol tona eksploziva, 9 250 komada dozvoljenog oružja, 330 tisuća komada rasprskavajućih sredstava i pet tisuća 400 komada automatskog oružja

Građani predaju policiji ilegalno oružje, i to više nego ikada. Najviše se predaje streljiva, a od 2007. godine skoro šest milijuna komada, i to najviše u Zagrebu.

Na makarskoj plaži nedavno je u moru pronađeno pet ručnih bombi. Još se ne zna je li se i u ovom slučaju netko pokušao riješiti svog kućnog viška. Policija stalno apelira – ako imate ilegalno oružje, dragovoljno ga predajte i nema sankcija.

“Nikako ne nositi u policijske postaje nego prvi korak da bi svoje okruženje učinili sigurno je da treba nazvati 192 i dogovoriti svoju anonimnu predaju”, rekao je Mario Salopek iz Službe prevencije Ravnateljstva policije za RTL.

U KUĆI MU PRONAŠLI PRAVI ILEGALNI ARSENAL: Čuvao TNT, ručne bombe, plastični ekploziv, pištolj s prigušivačem…

Streljivo se pronalazi na svakakvim mjestima

Po podacima MUP-a od početka akcije predano je više od šest milijuna komada streljiva. Gotovo pet i pol tona eksploziva, 9 250 komada dozvoljenog oružja, 330 tisuća komada rasprskavajućih sredstava i pet tisuća 400 komada automatskog oružja.

“Sredstva su se pronalazila na ne možete zamisliti kakvim sve mjestima, od bolnica, rijeka, jezera, potoka, kanala, speleoloških objekata, nema mjesta gdje se ne mogu pronaći minsko eksplozivna sredstva”, ispričao je Ivan Homan iz Protueksplozijske službe Ravnateljstva policije.

Oružje najčešće bude skriveno u podrumu, na tavanu, šupama, zakopano u vrtu. Upravo zato stalno se rade promo kampanje. Najopasnije oružje može biti ono pronađeno u šumi i livadi..

“Ne bi trebalo dirati oružje kao takvo, trebalo bi ga poslikati, sad svi imamo fotoaparat i po dolasku u policiju pokazati službeniku sliku da se on zna pripremiti prije nego dođe do tog sredstva”, rekao je Homan.

SAVJET STRUČNJAKA: Neka Vlada od građana otkupi ilegalno oružje – 1500 kuna za pušku, a za svaki metak po kunu

Povratak na Net.hr