NIKOME NIŠTA JASNO

GRAĐANI I DALJE ZBUNJENI OBRASCIMA ZA POREZ NA NEKRETNINE: Treba li slati podatke o nekretninama ili ne?

Na posljednjoj sjednici Vlade prihvaćen je prijedlog izmjena Zakona o lokalnim porezima čime je odlučeno da se stopiraju odredbe koje se odnose na porez na nekretnine. No iako je porez na nekretnine odgođen, podaci se još uvijek prikupljaju.

Pripremajući se za uvođenje poreza na nekretnine koji bi zamijenio komunalnu naknadu, velik broj gradova i općina poslali su svojim stanovnicima obrasce za popunjavanje podataka o nekretninama.  Sada više nitko nije siguran treba li obrazac popuniti ili ne? Za neke je krajnji rok za dostavu kraj rujna, za neke kraj listopada.

VLADA IZBRISALA POREZ NA NEKRETNINE, PLENKOVIĆ NAJAVIO: ‘Tu ćemo problematiku riješiti kroz jedan drugi zakon’

Ministarstvo financija objavilo je priopćenje koje se odnosi na nastavak prikupljanja podataka o nekretninama u kojem navode da ‘bez obzira na najavu odgode primjene Zakona o lokalnim porezima u dijelu koji se odnosi na porez na nekretnine, podaci o nekretninama i njihovim vlasnicima/korisnicama koji su prikupljeni na temelju upitnika/obrazaca koje su općine i gradovi u proteklom razdoblju dostavljali vlasnicima nekretnina na svom području koristit će jedinicama lokalne samouprave za naplatu javnih davanja koja su u njihovoj nadležnosti’, napominju iz Ministarstva.

Neki gradovi i dalje očekuju da im građani dostave popunjene obrasce, dok neki svojim građanima iste obrasce nisu ni poslali. Takav je slučaj zabilježen u Vinkovcima gdje još uvijek čekaju da im nadležno ministarstvo rastumači pojam ‘pomoćnih prostora’ kako bi svojim građanima mogli objasniti što spada u taj dio obrasca.  Oni su, ako ništa drugo, uštedili na tiskanju obrazaca, piše Glas Slavonije. 

PLENKOVIĆ: ‘Provokatori žele unijeti razdor u javnost pa pale srpske Novosti… Porez na nekretnine? Odgađa se, to je jasno’

Sankcija za vlasnike nekretnina koji ne ispune i ne dostave obrasce u zadanom roku vjerojatno neće biti, osobito sada kada ne postoji zakonska osnova za penalizaciju onih koji se ogluše na ovu odredbu.

Bilo kako bilo, podatke bi trebala ažurirati lokalna samouprava koja ima svoje urede i stalno zaposlene čiji posao uključuje takve aktivnosti. Građani mogu imati tek dobru volju pa ispuniti obrasce i pomoći onima u lokalnoj samoupravi, no kako gradovi i općine nisu od nadležnog ministarstva još dobili službeno očitovanje o daljnjem postupanju još uvijek se ne zna treba li predati obrasce ili ne.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr