HRVATI ODLUČILI / Na kovanici eura jednog čovjeka žele vidjeti i predsjednik i građani, ali i stručnjaci: 'To je jedinstvena prilika...'

40.000 građana odlučivalo je o motivu koji će krasiti hrvatski euro, a među favoritima je Nikola Tesla

16.7.2021.
8:08

Do ponoći su građani Hrvatske mogli glasovati za motiv koji bi trebao biti na kovanici eura, jednom kad on bude uveden u Lijepoj Našoj. Kuna, sinjska alka, bašćanska ploča ili neki drugi motiv mogli bi se za koju godinu naći na kovanicama koje će se moći koristiti diljem Europske unije.

RTL Direkt je prije više od mjesec dana predložio i Nikolu Teslu, kojeg odjednom svi žele. Naime, njegov je portret ušao u uži izbor motiva koji bi mogli krasiti hrvatsku verziju europske valute. Kreativni direktor i suvlasnik jedne reklamne agencije, Davor Bruketa, smatra da su Srbija i Amerika dobro iskoristile priču oko genija iz Smiljana te da je došao red na nas.

"To je sad jedinstvena prilika koja se neće uskoro ponoviti da i mi ispričamo svoj dio o Nikoli Tesli. Priča o Nikoli Tesli bi mogla biti temelj i osnovica koja povezuje nas i naše susjede s kojima smo već stotinu godina uglavnom u tragičnom, ali i komičnom antagonizmu", poručio je Bruketa.

Dalmatiner ispred Tuđmana

Uoči početka kovanja hrvatskih novčića eura, Hrvatska narodna banka i Vlada osnovale su posebnu komisiju koja će odlučiti koji će se motiv naći na euru. Na stranici euro.hr, koja više nije aktivna, 40.000 Hrvata dalo je svoje prijedloge za izgled eura. Najveći su favoriti karta Hrvatske, kuna, šahovnica i glagoljica... Nikola Tesla je šesti na toj listi, a primjerice prvi hrvatski predsjednik, Franjo Tuđman, tek 21.

"Da se kolo sreće okreće pokazuje primjer Franje Tuđmana, koji je 90-ih godina proglašavan ocem suvremene Hrvatske i još ga neki danas smatraju, našao se daleko na top listi iza Nikole Tesle. Možda će sada ovo zvučati ironično i cinično, ali ispred njega su i dalmatinski pas i dalmatinski leptir", pojašnjava povjesničar Hrvoje Klasić.

Državni bankari bi, pak, radije htjeli neki drugi motiv, ali postupit će prema volji građana. "Mi razmatramo motive koji će biti predloženi od javnosti i tada ćemo odlučiti o njihovu broju. Budući da 25, 26 godina imamo kunu voljeli bismo da jedan od motiva upravo bude kuna", poručio je Tihomir Mariček, izvršni direktor Sektora za gotov novac HNB-a.

A što bi htio Tesla

Bruketa smatra da kuna i glagoljica nisu dovoljno prepoznatljivi motivi. Ističe da će biti prava šteta ako nećemo imati osam različitih motiva eura, što je vrlo izgledan scenarij.

"Nevjerojatna je šteta ako ostanemo na samo tri motiva hrvatskog eura. Te kovanice kolaju po cijeloj Europi. To je možda i najmasovniji medij koji Hrvatska besplatno može iskoristiti za svoju promociju", smatra Bruketa.

Pa, iako mnogi žele vidjeti Teslu na kovanici eura, možda on to sam ne bi htio. "Nikola Tesla svakako zaslužuje biti na svakoj novčanici. Ali, pitanje je zaslužujemo li mi Nikolu Teslu na našoj novčanici jer nisam siguran bi li se Nikola Tesla volio naći na novčanici države u kojoj se još uvijek raspravlja o njegovu nacionalnom podrijetlu nego o njegovu geniju", rekao je Klasić.

Kuna, Tesla, Dubrovnik, dalmatinski pas... možda i nije bitno. Najbitnije je da nam što više eura zvecka u novčaniku.

Možda će te zanimati

TARAPANA /

Sudac se šokirao kad je vidio zadnji udarac raspojasanog Hrgovića: 'Aaaaa... To je to stari, dosta je, dosta'

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali