Gdje je obećano rješenje?

GRAĐANI BESPOTREBNO VIŠE PLAĆAJU GRIJANJE: Tvrtke koje ugrađuju razdjelnike zaradit će milijardu i pol kuna!

Iako je ministar gospodarstva Tomislav Panenić još krajem veljače kazao da će problem razdjelnika za grijanje zbog kojih mnogi građani plaćaju visoke račune biti uskoro riješen, do danas nema naznaka tomu.

Najavio je, naime, da će radna skupina provesti analizu učinkovitosti spornih razdjelnika. No, čini se da mu sada treba još vremena za analizu učinaka, javlja N1.

PREBACIVANJE ODGOVORNOSTI: Što će utvrditi radna skupina za razdjelnike?

Prilično besmislen trošak morat će platiti još 200.000 građana

Građane će razdjelnici stajati 375 milijuna kuna godišnje

Po izračunu laburista, koji su sastavili svoj prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu toplinske energije, ukupna zarada firmi koje ugrađuju razdjelnike u deset godina iznosi više od 1,5 milijardi kuna, a građane će to stajati 375 milijuna kuna godišnje.

Također, indikativno je kako je u radnoj skupini koja bi trebala ocijeniti učinkovitost razdjelnika i jedna od tvrtki koja ih ugrađuje.

Do kraja ove godine zakonsku obavezu ugradnje mora ispuniti ukupno oko 200.000 potrošača – kućanstava i poslovnih potrošača koji se griju na toplane, velike gradske, ali i male individualne kotlovnice.

Troškovi niži – na ljeto

Da razdjelinici nisu isplativi potvrdio je za N1 i Ivica Džeba s Građevinskog fakulteta. “Država nije ništa učinila da zaštiti svoje građane i iskoristi mogućnost koju joj je dala europska direktiva da dokaže tu troškovnu neučinkovitost”, rekao je.

Čini se stoga da će u ovoj godini niže troškove građanima donijeti jedino – ljeto.

Povratak na Net.hr