Stanovnici Resničkog Gaja ponovno su se pobunili. Ovoga puta nije razlog najavljena gradnja centra za gospodarenje otpadom, koji je na noge podigao i njihove susjede u Resniku, već raspelo staro 115 godina. Naime, Grad Zagreb ga želi ukloniti kako bi na njegovu mjestu sagradio rotor, no dvadesetak mještana je već jedanput protjeralo radnike.

Kažu da Grad pokušava maknuti raspelo bez potrebne dokumentacije. Osim toga, čini se kako ono uopće nije na gradskom, već na crkvenom zemljištu, iako stoji usred raskrižja dviju ulica.

"Došli su radnici bez potrebnih papira, nisu imali one za uklanjanje niti premještanje. Zasad su radnici otišli, ali ne znamo kada će se vratiti", govori za Jutarnji Nevenka Habrić, predsjednica Mjesnog odbora Resnički Gaj.

Ceste izgrađene nakon raspela

Raspelo ondje stoji od 1906. godine, a ceste koje ga okružuju izgrađene su 1968. i 1980. godine. Mještani tvrde da tada nikome nije palo na pamet uklanjati raspelo.

"Način na koju su pokušali ukloniti raspelo je začuđujući, jer se ono nalazi na zemlji u vlasništvu Crkve, a od nje nisu tražili suglasnost. Rekli su da im je župnik Marijan Piskač dao dopuštenje, ali on kaže da to nije istina. Župnik ne bi dao da se raspelo makne ni kada bi ga tukli", govori Gorana Žibrat.

Pojeftinila gradnja

Osim raspela, brine ih i veliki promet po Resničkom Gaju I. i II. na čijem se raskrižju ono i nalazi. Ondje često završavaju i šleperi koji silaze sa Slavonske avenije. Zbog toga žitelji trpe nesnosnu buku, a boje se da bi rotor dodatno zakomplicirao stvari.

Sporni rotor trebao je biti izgrađen prije osam godina, no građani su pokrenuli inicijativu, a potom i peticiju protiv gradnje. Ipak, ovogodišnji su lokalni izbori iz naftalina izvukli i taj projekt, kojeg nitko u Resničkom Gaju ne želi. Napravljena je čak i nova projektna dokumentacija.

"Prije osam godina projektna dokumentacija je koštala 450.000 kuna, a gradnja otprilike 2,5 milijuna. Sada je za dokumentaciju izdvojeno 61.000 kuna, dok je za gradnju milijun i 330 tisuća", zaključuje Habrić.