NOĆNA DRAMA

GRAD ZAGREB ZATVARA KULTNI NOĆNI KLUB? ‘Pod okriljem noći devastirali su terasu, žele napraviti parking!’

Grad Zagreb je uz pomoć Bilić Erića pod okriljem noći, 15. prosinca, provalio na terasu Jabuke te su je zatvorili, čime su je fizički odvojili od 48 godina starog kluba i čime na nasilan način počinju pripreme za zatvaranje najstarijeg urbanog kluba ne samo u Zagrebu, već i šire na ovim prostorima, priopćili su iz Glazbeno scenskog kluba Jabuka.

Terasa graniči sa školskom sportskom dvoranom, a Grad Zagreb koji je kao investitor sam sebi izdao građevinsku dozvolu, želi je srušiti.

‘Nije nam jasno kako, s obzirom na to da je cijelu građevinsku česticu na kojoj se nalazi i školska dvorana, Ministarstvo kulture RH zaštitilo kao kulturno dobro’, pitaju se iz GSK Jabuka.

Napominju kako je važno naglasiti da prostor u kojem je klub Jabuka nije u vlasništvu Grada Zagreba, oko čega se već godinu dana vodi sudski spor. Prema lokacijskoj dozvoli, koju su dobili na uvid, terasa kluba s kojim Zagreb živi već gotovo 49 godina predviđena je za parkiralište!

Radovi na rušenju sportske dvorane čiji se zid naslanja na Jabuku, počeli su prije 20-ak dana, što je prijavljeno Ministarstvu kulture i Građevinskoj inspekciji, ali očito bez uspjeha. Unazad sedam dana, dva puta je zbog pokušaja provale na terasu kluba zvana i policija, kažu iz GSK Jabuka.

‘S obzirom na navedeno, GSK Jabuka će podnijeti kaznene prijave protiv svih odgovornih koji sudjeluju u ovom barbarskom činu. To nije napad samo na imovinu, već i na tradicionalne kulturne vrijednosti Grada Zagreba i Republike Hrvatske’, kažu u GSK Jabuka.

Podsjećamo da su 1998. godine, tadašnje zagrebačke vlasti zatvorile klub, da bi nakon dobivenog upravnog spora 2001. godine klub ponovno dobio dopuštenje za rad, a osobno je na otvorenje došao tadašnji i sadašnji gradonačelnik Milan Bandić, počastivši sve goste rundom pića.

U međuvremenu se u zemljišnim knjigama ništa nije mijenjalo, osim što je cijela čestica proglašena kulturnim dobrom.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr