GRAD ZAGREB: 'U 18 / škola nije došlo ni jedno dijete, nećemo održavati nastavu'; Ministarstvo reagiralo: 'Nedopustivo, Grad nema takve ovlasti!'

Grad Zagreb je odlučio da se nastava za zagrebačke mališane neće održavati i da će djeca biti samo na čuvanju,

11.5.2020.
13:28
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ponedjeljak je označio povratak u škole za učenike nižih razreda osnovne škole, a s radom su krenuli i vrtići. Dok se određeni broj učenika u Hrvatskoj vratio u školske klupe, učenici iz Zagreba to ipak neće napraviti nego će sa školom nastaviti virtualno, odnosno na daljinu.

Kako javlja Dnevnik.hr, zagrebački Gradski ured za obrazovanje donio je odluku da djeca neće ići u škole nakon što se u klupe vratilo tek 4,3 posto učenika. U 18 škola nije došlo čak ni jedno dijete. Grad Zagreb je odlučio da se nastava za zagrebačke mališane neće održavati i da će djeca biti samo na čuvanju. Na to je reagiralo Ministarstvo koje upozorava da Gradski ured nema takve ovlasti. Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, Ivica Lovrić, kazao je na novinskoj konferenciji da je održan sastanak s ravnateljima osnovnih škola u Zagrebu i da je dogovoreno da će se nastava i dalje odvijati na daljinu.

"Zaključili smo da su zagrebačke učiteljice i učitelji od 16. ožujka imali nastavu na daljinu svakodnevno. Zaključili smo da je to nužno nastaviti od 11. svibnja. Vidjeli smo da je svega 4,3 posto djece došlo na nastavu, a u 18 škola, od 111, nije došlo niti jedno dijete", rekao je pročelnik Lovrić te dodao da zagrebačka djeca nisu bila usmjerena samo na nastavu preko televizije nego i na nastavu na daljinu. Naveo je da je nastava od kuće u najboljem interesu zagrebačkih učenika.

Reakcija Ministarstva: 'Ta odluka je neprihvatljiva'

"Zaštita prava na dostupnost obrazovanja svima, pod jednakim uvjetima, kao i zaštita drugih dječjih prava i interesa, no prije svega, njihova zdravlja i sigurnosti, prioriteti su Grada Zagreba. Stoga je jedino logično da zagrebački učitelji nastave s nastavom na daljinu za sve učenike iz svog razrednog odjela, pa i za one koji će od 11. svibnja biti zbrinuti u školama", odgovorio je Lovrić Indexu.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja je oštro odgovorilo Gradu Zagrebu te su poručili da Gradski ured za obrazovanje nema takve ovlasti.

"Gradski ured nema takve ovlasti, tako da smatramo odluku potpuno neprihvatljivom. Odluka Vlade je jasna, učenici se vraćaju na nastavu", stoji u odgovoru Ministarstva za Dnevnik.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali