GRAD NA SJEVERU HRVATSKE POMAŽE MLADIMA: / Obitelji dobivaju financijsku potporu od 40 000 kn za kupnju kuće ili stana

11.10.2020.
18:47
Shutterstock
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Grad Lepoglava nastavlja s provođenjem Programa demografskih mjera za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji na području Grada pa je u tijeku Javni poziv. Kako prenosi Varaždinski.hr, poziv se odnosi na mlade obitelji s područja Grada Lepoglave preko kojeg mogu ostvariti financijske potpore za kupnju ili izgradnju obiteljske kuće ili stana.

Na Javni poziv mogu se javiti građani koji u trenutku podnošenja zahtjeva nisu stariji od 40 godina te koji žive u bračnoj ili izvanbračnoj zajednici te formalnom ili neformalnom životnom partnerstvu. Isto tako, mogu se javiti i jednoroditeljske obitelji koju čine dijete odnosno djeca i jedan roditelj ili samohrani roditelj pod uvjetom da nemaju drugu useljivu kuću/stan u svom vlasništvu.

Glavni je pak uvjet da imaju prebivalište na području Lepoglave ili namjeru trajnog nastanjenja na području grada Lepoglave koju, s ciljem rješavanja svojeg stambenog pitanja grade ili kupuju stambeni objekt na području grada Lepoglave. Svi detalji Javnog poziva dostupni su na službenim internetskim stranicama Grada Lepoglave, a poziv traje do 20. listopada.

'Ni Lepoglava nije imuna na 'bijelu kugu'

"Danas je većina problema na lokalnoj razini vezana uz nepovoljnu demografsku sliku. Nije ni Lepoglava imuna na 'bijelu kugu' pa nizom mjera nastojimo popraviti demografske podatke i osigurati ostanak mladih lepoglavskih obitelji upravo u Lepoglavi. Jedan od najvažnijih problema za mlade svakako je njihovo stambeno pitanje, a ovom im mjerom upravo želimo pomoći da lakše pronađu ili izgrade dom u našem gradu. Potičemo sve mlade da se jave na Javni poziv i ostvare potporu za svoju obitelj", rekao je Hrvoje Kovač, zamjenik lepoglavskog gradonačelnika.

Državni je zavod za statistiku objavio redovni godišnji izvještaj o prirodnom kretanju stanovništva u 2019. godini iz kojeg je razvidno kako se događa ono što zapravo svi znamo, ali sad za to imamo i konkretne brojke. Hrvatska se i dalje, unazad tri desetljeća nalazi među niskonatalitetnim zemljama. Od početka devedesetih godina prošlog stoljeća bilježi se prirodni pad stanovništva, odnosno više je umrlih nego rođenih. Lepoglava tako ponovno bilježi negativnu bilancu. Rođenih je bilo 51, a umrlih sugrađana točno 100. Bilanca je -49, a vitalni indeks (živorođeni na 100 umrlih) 51,0. U 2018. godini stanje je bilo još gore (-59), prenosi Varaždinski.hr.

Koje se sve demografske mjere poduzimaju u Lepoglavi?

"Ne gledam na popis stanovništva iduće godine s nekim optimizmom, ali određenim i nužnim aktivnostima koje Grad kao jedinica lokalne samouprave može poduzeti, vjerujem da možemo smanjiti te negativne podatke. Dogradnja vrtića u Lepoglavi kao i izgradnja novog u Višnjici uz rješavanje pitanja pedijatrijske ambulante i sustava potpora za novorođenčad i stipendija za studente uz sufinanciranje produženog boravka u školama i radnih bilježnica dobar su smjer, ali presudno je pokretanje gospodarstva koje je glavni generator života u lokalnoj zajednici", zaključio je Kovač.

Kako navodi Varaždinski.hr, prema istim podacima za druge gradove u Varaždinskoj županiji, najbolji vitalni indeks ima Ludbreg (72,3), a slijede ga Ivanec (65,6), Novi Marof (63,3), Varaždin (61,4) i Varaždinske Toplice (45,1).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Možda će te zanimati

Telegram

Još iz rubrike

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Pandora Aroma Difuzer za raspršivanje eteričnih ulja
458kn539kn
Raspršuje vaša omiljena eterična ulja te mijenja boju.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali