GRABAR-KITAROVIC U GDANJSKU Odala pocast poljskim vojnicima

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarovic u cetvrtak je na ponocnoj svecanosti na poluotoku Westerplatteu u Gdanjsku u povodu obiljezavanja 70. godisnjice zavrsetka Drugog svjetskog rata odala pocast poljskim vojnicima koji su se 1. rujna 1939. prvi nasli na udaru nacisticke Njemacke.

Ispred golemog 25 metara visokog granitnog spomenika, na poziv domacina poljskog predsjednika Bronislawa Komorowskog, umjesto Moskve i tradicionalne parade na Dan pobjede 9. svibnja na Crvenom trgu, za obiljezavanje velike obljetnice pobjede nad nacizmom Gdanjsk su izabrali i predsjednici Bugarske, Cipra, Ceske, Estonije, Litve, Rumunjske i Ukrajine te duznosnici Madarske i Latvije i predsjednik Europskog vijeca Donald Tusk.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon takoder je nazocio svecanosti u Gdanjsku, simbolu otpora ne samo nacizmu vec i komunizmu, no on ce u petak biti i u Kijevu, a u subotu i podno zidina Kremlja.

Predsjednica Grabar-Kitarovic je u izjavi za hrvatske novinare nakon svecanosti na Westerplatteu ponovila da je vise nego ikada vazno da Europa pokaze da stuje suverenost, teritorijalni integritet i politicku neovisnost svake drzave.

Takoder je istaknula vaznost kulture mira, tolerancije, povjerenja i solidarnosti, sto je moguce postici kroz europsku integraciju, ukljucujuci i integraciju jugoistoka Europe.

Gdanjsk je europskim celnicima srednje i istocne Europe te Baltika posluzio kao prilika za bojkot vojne parade u Moskvi zbog uloge Rusije u ukrajinskoj krizi i kao pozornica s koje su uputili poruku Europi da bude “odvazna” i ne ponovi greske iz 30-ih godina 20. stoljeca te da “ne podilazi agresoru” jer ce dovesti u pitanje temeljne vrijednosti EU-a.

Iako najavljeni, na Westerplatteu nije bilo njemackog i francuskog predsjednika Joachima Gaucka i Francoisa Hollanda. Njihove su zemlje predstavljali bivsi sef njemacke drzave Horst Koehler i francuski ministar obrane Jean-Yves Le Drian.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr