NEUGODNA TEMA

KOLINDA S RUSIMA RAZGOVARALA O AGROKORU: ‘Voljela bih da to pitanje ne narušava naše odnose’

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sudjelovala je danas na rusko-hrvatskom gospodarskom forumu u Moskvi. Naravno, novinare je najviše zanimalo stajalište predsjednice o krizi u Agrokoru i ulozi Sberbanke u cijelom slučaju.

“Pričali smo o Agrokoru, pojasnila sam stavove hrvatske strane. U rješavanju tog problema ne sudjelujem, ali sam spremna posredovati”, poručila je Grabar-Kitarović.

Predsjednica je izjavila kako ne želi špekulirati je li Sberbanka sudjelovala u nekim kriminalnim radnjama poručivši da će u tom slučaju na potezu biti pravosudne institucije.

“Možda postoje određena nerazumijevanja i nedoumice koje treba raščistiti. Agrokor ostaje privatna kompanija, ona nije nacionalizirana od strane države, prema tome država ne može na sebe preuzeti odgovornost. Dugovi Agrokora ni na koji način ne mogu pasti na leđa hrvatskih poreznih obveznika”, jasno poručuje predsjednica.

Istaknula je i da ne bi voljela da pitanje Agrokora opterećuje hrvatsko-ruske odnose jer da to “nije međudržavno, već korporativno pitanje”.

Rusija je Hrvatskoj važan gospodarski partner

“Ovaj današnji skup i ovako velik broj nazočnih gospodarstvenika na najbolji način pokazuju da naše poslovne zajednice njeguju čvrsto i pouzdano gospodarsko partnerstvo. Partnerstvo i prijateljstvo, koje, uvjerena sam, ima i obećavajuću budućnost”, rekla je Grabar-Kitarović.

Istaknula je da njezin dolazak na gospodarski forum “potvrđuje snažnu želju i odlučnu volju hrvatske države za još bližim vezama s Ruskom Federacijom” i rekla kako je raduje opredijeljenost dviju zemalja za razvijanje odnosa u duhu prijateljstva, partnerstva, poštovanja i povjerenja kao i obostrana privrženost zalaganju za svaki uzajamno koristan i moguć oblik suradnje.

Podsjetila je da Hrvatska i Rusija ove godine obilježavaju 25. godišnjicu uspostave diplomatskih odnosa. “Prigoda je to da zajednički pogledamo u budućnost i da na novim temeljima gradimo jednu novu fazu naših odnosa”, rekla je.

Dvije države danas imaju opsežan pravni okvir i mehanizme suradnje na različitim razinama i u različitim područjima, a robna razmjena konačno ponovno raste kao i investicijska i turistička suradnja, istaknula je.

Energetika i turizam kao najperspektivnija područja

Po njezinim riječima, hrvatsko-ruski odnosi ponovno postaju dinamični i obećavajući.

“Ovdje sa zadovoljstvom ističem napore hrvatskih tvrtki da uđu na rusko tržište. Vjerujem kako će njihova prisutnost i buduće poslovne aktivnosti na ruskom tržištu produbiti i unaprijediti naše trgovinske odnose, na uzajamnu korist naših dviju država i naroda”.

Također je istaknula da su se obostrana ulaganja između Hrvatske i Rusije približila iznosu od pola milijarde eura, a kao najperspektivnija područja pokazala su se energetika i turizam u Hrvatskoj te automobilska industrija u Rusiji.

Naglasila je da će hrvatska vlada i nadalje provoditi mjere radi daljnjeg olakšavanja ulaganja i stvaranja povoljnog poslovnog okruženja.

Grabar-Kitarović je rekla da unaprjeđenje gospodarske suradnje između Hrvatske i Rusije, posebice dijelu povećavanja hrvatskoga izvoza i privlačenja investicija i turista, ostaje prioritet u razvoju ukupne bilateralne suradnje te da je promicanje trajnog i stabilnog rasta obostrano korisnih poslovnih veza “zajednička i trajna odgovornost naših dviju vlada”.

“Zajedno možemo stvoriti bolju budućnost za naše države i narode”, istaknula je hrvatska predsjednica.

Medvedev za redovan i pragmatičan dijalog

Zamoljena da komentira poziv što ga je uputila Rusiji na suradnju s Inicijativom triju mora, Grabar-Kitarović je rekla da  je to neformalna inicijativa, platforma na kojoj se razmatraju konkretni projekti u kojima može sudjelovati bilo tko.

“Ne radi se o tome da bi Rusija sudjelovala na našim sastancima, već ako su zainteresirani za ulaganja u konkretne energetske, gospodarske i druge projekte, naravno sve su investicije dobrodošle sve dok su čiste”.

Naglasila je i kako joj je važno što Rusija “podržava teritorijalnu cjelovitost i suverenitet BiH”.

Drugog dana službenog posjeta Ruskoj Federaciji hrvatska predsjednica sastala se u Moskvi s ruskim premijerom Dmitrijem Medvedvom. Tijekom polusatnog razgovora Medvedev je naglasio važnost 25 godina diplomatskih odnosa između dviju zemalja te 25 godina odnosa i prijateljstva Zagreba i Sankt Peterburga, grada u koji Grabar-Kitarović sutra putuje.

Medvedev je naglasio da je potreban “redovan pragmatičan dijalog” čega je nedostajalo posljednjih godina. S time se predsjednica složila, kazavši da su odnosi bili zapostavljeni.

Grabar-Kitarović sastala se i s poglavarom Ruske Pravoslavne Crkve (RPC) Kirilom i kazala da Rusija i Hrvatska prepoznaju važnost dijaloga crkava i nužnost zaštite kršćana u svijetu.

“U vjerskim zajednicama vidim partnere u jačanju pozitivnih društvenih vrijednosti u današnjem svijetu, izloženom posljedicama ratnih razaranja i migracija, ali i krizama koje proizlaze iz gubitka univerzalnih duhovnih vrijednosti”, kazala je predsjednica uoči susreta s Kirilom.

Istaknula je kako u Hrvatskoj, u Crikvenici, postoji ruska pravoslavna crkva svetog Nikole, izgrađena 1924. Kako hrvatska država podupire obnove crkava i crkvenih kompleksa, uključujući i pravoslavne, obnovom ove crkve mogla bi početi i liturgija Ruske pravoslavne crkve u Hrvatskoj, kazala je.

Povratak na Net.hr