Brdo-Brijuni

GOTOV SAMIT: Ovo je prijelomni trenutak za EU, Nato i svjetsku zajednicu

Završen je izvanredni samit Brdo-Brijuni. Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, američki potpredsjednik Joe Biden, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i slovenski predsjednik Borut Pahor održali su zajedničku konferenciju za novinare.

“Bio je to dijalog jugoistočne Europe, EU i SAD s ciljem jačanja stabilnosti, sigurnosti i blagostanja ovog dijela Europe. Donijeli smo zajedničku stratešku viziju Europe koja je cjelovita, slobodna i u miru, te razgovarali o sadašnjim izazovima i mogućnostima za jačanje sigurnosti, stabilnosti i blagostanja”, rekla je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Istaknula je da je za to potrebno jačati transatlantsko partnerstvo, jačati odnose SAD i EU, te svih zemalja koje žele u EU, s ciljem unošenja nove energije u proširenje Unije.

“EU i SAD izrazile su čvrstu predanost tim integracijskim procesima zemalja članica procesa Brdo Brijuni. Iako je proces proširenja EU djelotvorno sredstvo transformacije zemalja kandidatkinja, taj proces treba pojačati, da ne bude samo tehnički nego i politički. Otvorenim pitanjima moramo se baviti konstruktivno i u duhu dobrosusjedskih odnosa, moramo jačati gospodarsku suradnju, posebno energetsku sigurnost, te mobilnost mladih”, istaknula je hrvatska predsjednica.

Borba protiv terorizma

“Nužan je i dijalog na operativnoj razini EU, SAD i država jugoistočne Europe u borbi protiv globalnih sigurnosnih ugroza. Zgroženi terorističkim napadima pozvali smo na učinkovita globalna rješenja na rješavanju radikalizma, ekstremizma i terorizma, te tražimo bolju koordinaciju i razmjenu informacija među policijskim agencijama. Ohrabrila me predanost gostiju ovim procesima i upravo smo obećali ostvariti stratešku viziju Europe, slobodne cjelovite i u miru. Pozvala sam sve da ne rabimo pojam Zapadni Balkan već da jasno ovaj dio Europe doživljavamo kao područje jugoistočne Europe. Ovo je prijelomni trenutak za EU, Nato i svjetsku zajednicu”, rekla je na kraju svog govora Grabar-Kitarović.

SUMMIT BRDO-BRIJUNI: Joe Biden se susreo s Milanovićem i Pahorom

Zajednička izjava

Zemlja članice procesa Brdo-Brijuni, okupljene u srijedu na izvanrednom summitu u Zagrebu, složile su se da je za jačanje stabilnosti i sigurnosti u jugoistočnoj Europi nužno nastaviti jačati transatlantsko parnerstvo SAD-a i EU-a te unijeti novu energiju u proces proširenja Unije i proces euroatlantske integracije, da bi u konačnici Europa bila “cjelovita, slobodna i u miru”, stoji u zajedničkoj izjavi.

“Dogovoreno je kako za postizanje stabilnosti i sigurnosti te blagostanja jugoistočne Europe moramo nastaviti jačati transatlantsko partnerstvo SAD-a i EU-a te unijeti novu energiju u proces proširenja Unije za države kandidatkinje te proces transatlantske integracije za one koji žele pristupiti NATO-u”, piše u izjavi predsjednika Hrvatske, Slovenije, BiH, Crne Gore, Makedonije, Srbije i Albanije koje su se sastale na izvanrednom summitu u nazočnosti američkog potpredsjednika Joea Bidena i predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska.

EU i SAD su, dodaje se, “izrazile čvrstu predanost unaprijeđenju i podupiranju ovih europskih i euroatlantskih integracijskih procesa članica procesa Brdo-Brijuni, što će pomoći ostvarenju naše zajedničke strateške vizije Europe koja je cjelovita, slobodna i u miru”.

Predsjednici regije jugoistočne Europe  su, u svjetlu najnovijih događanja u svijetu, razgovarali na plenarnoj sjednici o sigurnosnoj situaciji na globalnoj razini i složili se da je u borbi protiv globalnih sigurnosnih izazova nužan redoviti dijalog na operativnoj razini između SAD-a, EU-a i država jugoistočne Europe.

“Sadašnja dramatična migrantska kriza predstavlja do sada nezabilježen izazov i s humanitarnog i sa sigurnosnog aspekta i iziskuje dijalog i dogovor kako bi se bolje zaštitile vanjske granice Europske unije te znatno ublažio migracijski pritisak na države koje su njime pogođene”, ocijenili su predsjednici.

Šefovi država su summit iskoristili i kako bi izrazili “zgroženost” zbog brutalnosti terorističkih napada u Parizu, Ankari, na Sinaju, u Bejrutu i Bamaku te pozvali na učinkovite globalne mjere usmjerene na rješavanje uzroka radikalizma, nasilnog ekstremizma i terorizma.

U borbi protiv tih pošasti pozvali su na širu međunarodnu suradnju kao i bolju koordinaciju i razmjenu informacija među policijskim agencijama.

UOČI SAMITA: Vlada na Twitteru objavila fotografiju neobičnog društva za istim stolom

Povratak na Net.hr