NAPETO JE

MOST STISNUO HDZ I SLOMIO OTPOR: Kruh, mlijeko i struja ne poskupljuju – evo što su još spriječili

Uži kabinet Vlade jučer je raspravljao o reformi poreznog sustava koja bi trebala krenuti od nove godine. No, danima su stizale informacije o sukobu HDZ-a i Mosta oko reforme. Most se nije slagao s nekim od promjena, a kako se doznaje jutros, uspjeli su pritisnuti HDZ i stopirati neke promjene koje je donijela porezna reforma u režiji Zdravka Marića i HDZ-a.

UŽIVO! MARIĆ POTVRDIO ONO OD ČEGA SU MNOGI STRAHOVALI: PDV za ugostitelje ide s 13 na 25 posto!

MOST RUŠI MARIĆEVU POREZNU REFORMU? ‘Ili će se prijedlog značajno mijenjati ili ćemo ga odgoditi’

Most ne želi podržati reformu

Most navodno nije bio spreman podržati reformu, barem ne u obliku u kojem je ona predložena, rekao je jedan od istaknutih mostovaca za Večernji. Nezadovoljni su povećanjem stope PDV-a za ugostiteljstvo s 13 na 25 posto, ali i ukidanjem najniže stope na kruh, mlijeko, lijekove te ortopedska pomagala.

Nije ih zadovoljio argument da će se učinak te mjere poništiti kroz niži PDV na struju, uvjereni su da će struja svejedno poskupjeti zbog povećanja naknade za obnovljive izbore.

Most je navodno ponudio da se cijeli projekt odgodi za godinu dana, kako bi koalicijski partneri dobili vrijeme za usuglašavanje.

Postignut dogovor

No, iako je Marić ispred Ministarstva financija svih ovih dana naglašavao kako je reforma cjelovita te kako se od nje neće odustati, izgleda da je Most ipak slomio otpor HDZ-ovaca.

Kako doznaje Index, na jučerašnjem je sastanku Vlade postignut dogovor oko porezne reforme između HDZ-a i Mosta, javlja Index. Naime, PDV na hranu, mlijeko, kruh i ortopedska pomagala neće rasti. Umjesto dizanja na 12-13 posto, ostaje na pet posto. To je ono na čemu je inzistirao Most.

Ista razina PDV-a ostaje i za hotelijere i iznajmljivače, no PDV svejedno raste kafićima i restoranima, i to na 25 posto. Smanjuje se i cijena struje.

Marić: Sve je u redu

U Banskim dvorima u četvrtak u 10 sati počinje sjednica Vlade, na čijem je dnevnom redu i paket izmjena poreznih zakona, a ministar financija Zdravko Marić novinarima je pri dolasku na Markov trg poručio da je sve u redu.

“Sve ćete čuti na sjednici, sve je u redu”, rekao je kratko Marić novinarima.

Iz Banskih dvora jutros je objavljen dnevni red sjednice Vlade, na kojem su i izmjene 15 zakona vezanih uz poreznu reformu, iz čega bi se moglo zaključiti da su partneri u vlasti, HDZ i Most, postigli dogovor o reformi.

Povratak na Net.hr