USKORO IDE REBALANS

GOSPODARSKA PROGNOZA NOVIH VLADINIH PLANOVA: Evo kome će plaće rasti, što je sa zapošljavanjem, ali i tko će najviše izgubiti…

Vlada očekuje rebalans proračuna za ovu godinu te ga planira predstaviti u listopadu

Vlada RH objavila je gospodarsku prognozu za iduće tri godine, pri čemu očekuju manju zaradu, a više trošenja. U Vladi nakon drastičnog pada BDP-a očekuju oporavak, piše Dnevnik.hr.

Zbog koronavirusa i krize koju je donijela pandemija diljem globusa, Vlada ove godine očekuje pad BDP-a od osam posto. Državna potrošnja veća je za 2.4 posto, dok je osobna potrošnja pala za 6.3 posto. Gotovo isto toliko su pale i investicije.

Stiže novac iz EU

Najveća je razlika vidljiva u padu uvoza i izvoza. Uvoz je manji za više od 17 posto, a izvoz za četvrtinu. U Vladi su, međutim, ipak optimistični jer stiže financijska injekcija iz EU, no za taj će novac morati provesti i reforme te projekte, piše Dnevnik.hr.

Vlada iduću godinu planira zaključiti rastom od pet posto, a za 2022. projiciraju rast od 3.4 posto, što bi značili povratak na razinu prije pandemije koronavirusa. Za 2023. prognoziraju rast s pusom od 3.1 posto.

Slijede veliki troškovi

No, iduća godina donosi deset milijardi kuna većih troškova nego što će sama država zaraditi. Minus u proračunu u 2022. bi trebao iznositi otprilike sedam miilijardi, dok bi 2023. gubitak bio upola toliki.

Što se tiče stope nezaposlenosti, ove godine ona će iznositi 9.3 posto, za 1.7 posto više nego prije koronavirusa. Slično Vlada očekuje i za 2021. Tek 2022. broj zaposlenih trebao bi se vratiti na razinu prije pandemije te iznositi oko 130 tisuća ljudi.

Tko može očekivati veću plaću?

Zbog pandemije je poraslo zaduživanje – postotak javnog duga ove godine će skočiti za 12.8 posto BDP-a te iznositi skoro 318 milijardi kuna, odnosno 86 posto BDP-a. Vlada u idućim godinama planira taj dug smanjivati za dva posto godišnje, što znači da ćemo tek 2023. imati isti javni dug kao 2016. godine.

Oni koji rade za državu mogu očekivati povećanje plaće jer će rashodi za zaposlene u iduće tri godine rasti. Veći proračun stiže ministarstvima financija, regionalnog razvoja, zdravstva i graditeljstva, a više će dobiti i vatrogasci te Državni zavod za statistiku.

Manje budžete, za 10 do 20 posto, imat će Središnji ured za javnu nabavu, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa te Povjerenik za informiranje. Budžet Ureda predsjednika bit će manji za tri posto.

Uskoro rebalans proračuna

U minusu će, gledajući državne tvrtke 2023., biti Hrvatske ceste, Zavod za zdravstveno osiguranje i Hrvatske željenice

Vlada očekuje rebalans proračuna za ovu godinu te ga planira predstaviti u listopadu.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr