NOVI UDAR NA DŽEPOVE

GORIVO JE OPET POSKUPJELO, A NAFTNI STRUČNJAK OTKRIVA ZAŠTO: ‘Zbog tog profita cijelo čovječanstvo sada trpi i pati’

Naftni stručnjak Davor Štern pojasnio je kako cijene nafte određuje Wall Street, a ne proizvođači i to na temeljima vijesti i, prema njegovu mišljenju, lažnih vrijednosti, odnosno ‘fake value’

Kao što je bilo i najavljeno, od ponoći je poskupjelo gorivo. Tako je Eurosuper 95 prosječno poskupio na 10,17 kuna, litra dizela je u prosjeku skuplja tri lipe (9,84 kune), dok je prosječna cijena litre autoplina porasla na 4,57 kuna. Upravo su porast cijena energenata, ali i opskrba Europe plinom te energetska sigurnost hrvatske bili povod za organizaciju konferencije Plin – energent budućnosti, na kojoj je sudjelovao i naftni stručnjak Davor Štern.

“Konferencija je dobro pripremljena, bit će nekoliko stranih stručnjaka, a razgovor će biti o budućnosti plina kao energenta. Često se govori o novim izvorima energije, obnovljivim izvorima energije, međutim plin zauzima čvrsto mjesto kao nekakav prijelazni energent dok se ne dogodi puno bolje i jače. Plin je već preuzeo primat nad ugljenom, očekuje se da će preuzeti primat nad naftom i naftnim derivatima”, rekao je Štern za HRT.

Cijena se stvara lažnim vrijednostima

Upravo su naftni derivati česta tema u medijima zbog njihovih varirajućih cijena. Plin prati cijene nafte, a Štern smatra kako se one formiraju temeljem lažnih vijesti, ili prema njegovu, lažnih vrijednosti.

“Kad govorimo o cijenama, one se gotovo uvijek formiraju temeljem vijesti. Mi smo pod navalom lažnih vijesti, ‘fake news’, o tome svi govore. Ja sam iz toga izveo izvedenicu ‘fake value’ – lažna vrijednost. Jedno je cijena, a drugo vrijednost. Nafta je danas, po mom dubokom uvjerenju, na granici najviše cijene koja bi se trebala dopustiti proizvođačima jer je u njoj sadržan toliki profit zbog kojeg cijelo čovječanstvo pati i trpi. To nije dobro ni proizvođačima jer svaka promjena cijene njima ruši njihovo dugoročno ulaganje, perspektivu ulaganja u nova nalazišta. Nama kao potrošačima isto tako ne odgovaraju stalne promjene cijena. Pitanje vrijednosti energije i energenata vrlo brzo će se morati naći na stolu ljudi koji odlučuju u svijetu”, rekao je Štern.

Novi tržišni modeli

Dodao je kako bi se u budućnosti, kada bi na svijetu trebalo biti više od 10 milijardi ljudi, trebao izmisliti novi tržišni model, ili bi se sustav trebao vratiti na stare vrijednosti. Dodao je kako tržišna ekonomija ima svoje limite, iako za sebe kaže kako nije zagovornik dogovorne ekonomije ili socijalizma.

“Neoliberalizam je pokazao da u tim limitima moramo naći nešto novo kako ne bismo bili žrtve prevelikog apetita. Danas cijene energenata određuje Wall Street, a ne proizvođač. Tu se mora svijet odmaknuti od toga i početi stvari nazivati pravim imenom. Svaka roba ima svoju vrijednost. Ta vrijednost se sastoji od troškova proizvodnje, prerade, transporta… Ove basnoslovne zarade preko kojih se milijarde u džepove, nemam ništa protiv Bliskog istoka i šeika, ali su to puste milijarde koje su se tamo slile, to su milijarde koje smo svi mi platili”, smatra Štern.

Povratak na Net.hr