VRATILA SE STARA BOLEST / Infektolog s 'Frana Mihaljevića': 'Čini se da smo prošli tjedan imali jedan slučaj gripe, slučajno smo ga otkrili'

'Prošle zime nismo imali nijedan slučaj gripe. To je samo dokaz da se uobičajeni sezonalitet respiratornih infekcija potpuno poremetio', kazao je Goran Tešović

5.9.2021.
23:50
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Kada govorimo o djeci i zarazi koronavirusom, američki CDC rekao je da delta varijanta za njih nije opasnija od ostalih sojeva. Ipak, ogradili su se rekavši da trebaju više podataka.

Infektolog klinike za infektivne bolesti ''Dr. Fran Mihaljević", Goran Tešović rekao je kako u Hrvatskoj "imamo mali broj bolesnika da bismo mogli zaključivati, ali pratimo što se događa u većim nacijama".

"U posljednjih nekoliko tjedana informacije su malo drukčije. U početku se činilo da je intenzitet kliničke slike kod zaraženih deltom pa i kod djece intenzivniji, ali je korigirana izjava i izgleda da nema težih kliničkih slika među djecom, ali je zaraza učestalija i imaju veći broj hospitaliziranih u odnosu na prethodne valove'', pojasnio je infektolog Goran Tešović iz klinike za infektivne bolesti ''Dr. Fran Mihaljević'' za Dnevnik Nove TV.

Djeca su dosad uglavnom bila simptomatska ili s vrlo blagim simptomima. ''Prošli tjedan je objavljen rezultat studije koja je pokazala da je biološka razlika na dvije razine. Drugačija ekspresija bitnih molekula za prihvaćanje virusa, a drugo da se djeca teže zaraze i kraće su zaražena nego odrasli", rekao je Tešović odgovarajući na pitanje zbog čega su djeca otpornija od odraslih.

'Post-covid je neprecizan'

Upitan kako se razvija post-covid simptom, Tešović je slikovito kazao da je "to vreća u koju se baca sve kad netko preboli koronavirus". "Post-covid je po meni neprecizan. To su nespecifične smetnje poput umora, bolova u mišićima i to je kod djece relativno rjeđe nego kod odraslih, a i kod djece je manji broj simpomatskih slučajeva u odnosu na odrasle'', rekao je infektolog.

S druge strane, rekao je da je multisistemni inflamatorni sindrom sasvim druga stvar. ''To je vrlo teška komplikacija i po život opasna, kod djece bitno češće. U Hrvatskoj je 86 takvih slučajeva. Neskromno mislimo da smo prikupili sve podatke o svim bolesnicima. To nije mala brojka. Nažalost, jedno je dijete od toga preminulo'', rekao je.

Govorio je potom o cijepljenju, rekavši da se cijepiti može bilo tko te da cjepivo ne izaziva ozbiljne posljedice. "Treba reći da je većina nuspojava blaga i brzo prolazna. Cjepivo značajno smanjuje šansu da umrete - a to je najvažnije, budete hospitalizirani ili završite na respiratoru. Cjepivo ne može štetiti nikome. Djeca možda imaju manji osobni benefit nego odrasli i cijepljenjem djece možda dodatno štitite druge'', istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Gripa stigla u Hrvatsku?

Na kraju je otkrio da je u Hrvatskoj zabilježen slučaj gripe.

''Mogu iznijeti podatak koji nisam stigao provjeriti, ali čini se da smo prošli tjedan imali jedan slučaj gripe koji je slučajno otkriven. Radi se o odrasloj osobi. Kod kolega u Splitu sam čuo da su imali dva ili tri bolesnika. Prošle zime nismo imali nijedan slučaj gripe. To je samo dokaz da se uobičajeni sezonalitet respiratornih infekcija potpuno poremetio'', rekao je.

Upitan hoće li to stvarati problem u pronalasku adekvatnog cjepiva za gripu, infektolog je rekao da se zna koji soj je dominantan te da će se za sljedeću sezonu moći lako napraviti cjepivo.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali