POPLAVE KOD ZADRA

PUSTOŠ NA ZADARSKIM OTOCIMA: ‘Tamo gdje je bio vinograd ostalo je kamenje, nama je to totalna katastrofa’

Nakon što je obilna kiša u Zadru jutros poplavila kuće i podrume, sve raspoložive ekipe su na terenu i nastoje pomoći ljudima. Poplavljene su ceste, podrumi, bolnica, groblje, uništeni su mostovi, dignut je asfalt, a veliki su pljuskovi stvarali probleme i prometni kolaps i u drugim mjestima u Dalmaciji.

Mjesto Kali na otoku Ugljanu također je poplavljeno, a čini se da se kraj ovoj nepogodi ne nazire.

[VIDEO, FOTO] ‘STANJE JE APOKALIPTIČNO’: Zadar i okolica izgledaju kao da je prošao uragan, divlja bujica podigla asfalt i skroz urušila cestu prema Ražancu

Radio Zadar javlja da su i Sali pretrpjele veliku štetu od nevremena.

Načelnik općine Zoran Morović kaže da su poplavljene konobe, podrumi, trgovine. Nevrijeme i kiša na ceste su nanijele dosta materijala, a neki su dijelovi cesta odneseni.

‘Pokušavaju se sanirati štete, kako na prometnicama, tako i na električnoj mreži. Veći problem je s telefonijom, od groma je nastalo dosta kvarova. Nešto je brodica potopljeno u Zaglavu, nije toliko alarmantno kao s podrumima kuća. U područnoj školi Božava nastava se odvijala normalno, a u Salima su djeca oslobođena nastave dok se situacija ne normalizira, brod vozi po satnici’, rekao je Morović za Radio Zadar.

“Kraj nepogodi se ne vidi jer kiša još pada”, kaže načelnik kriznog stožera općine Pašman Krešimir Čosić. “Svaka kuća koja ima podrum je poplavljena, kao i one prizemne”, rekao je za Radio Zadar program dodajući kako će sanacija biti mukotrpna. “Vatrogasci koliko je moguće pomažu ljudima, ceste nam je neke odnilo, neka plovila su potopljena, na razini otoka 100-injak brodica je pod morem, tamo gdje je bila oranica i vinograd je samo kamenje, parcele nisu više ni za to. Totalna katastrofa”, navodi načelnik stožera Čosić.

Sanacija će trajati dugo, a sudjeluju vatrogasci, djelatnici komunalnog društva, djelatnici PP Telašćica i drugi.

Povratak na Net.hr