POGIBIJA RONA BROWNA

GODIŠNJICA TRAGEDIJE: 20 godina od avionske nesreće kod Dubrovnika u kojoj su poginuli američki ministar i naš poznati fotograf

Hrvatska je danas ispunjenje misije koju je delegacija na čelu s Ronaldom Brownom htjela postići, poručila je u nedjelju veleposlanica Sjedinjenih Država u Hrvatskoj na 20. godišnjicu pogibije američkog ministra trgovine u zrakoplovnoj nesreći kod Dubrovnika. U toj nesreći pginuo je i poznati hrvatski fotograf Nikša Antonini.

Američki vojni zrakoplov u kojem je bio tadašnji ministar trgovine SAD-a Ronald Brown i delegacija s još 34 osobe, koja se u Dubrovniku trebala sastati s hrvatskim dužnosnicima, srušio se nedaleko od zračne luke u Čilipima 3. travnja 1996., a u povodu 20. godišnjice tragedije održana je komemoracija u Memorijalnoj kući u povijesnoj jezgri Dubrovnika.

Veleposlanica SAD-a Julieta Valls Noyes istaknula da je Hrvatska danas ispunjenje misije koju je delegacija na čelu s Ronom Brownom htjela postići.

Julieta Valls Noyes veleposlanica SAD
Američka veleposlanica najavljuje nove ekonomske projekte Hrvatske i SADFoto: Goran Jakus/PIXSELL

”Nama kao Amerikancima znači jako puno briga koju ste pokazali posljednjih 20 godina. Okruženi fotografijama ljudi koji su tog dana nestali treba se prisjetiti njihove misije na ovom prostoru. Od tragedije koja je uzela 35 života mi smo poštovali uspomenu na njih nastavljajući dalje njihov rad. Godine 2012. počeli smo seriju poslovnih foruma u ime Rona Browna ovdje u Dubrovniku koji su promicali teme koje je njegova delegacija zagovarala i unaprijedili ekonomski razvoj Hrvatske”, istaknula je Valls Noyes.

Jačanje ekonomskih veza SAD i Hrvatske

”Sutra ćemo zacementirati ostavštinu Ron Browna i njegove delegacije ovdje u Dubrovniku kroz najavu serije inicijativa kojima ćemo promicati inovaciju i ojačati ekonomske veze SAD-a i Hrvatske. U vrijeme tragedije Hrvatska se oporavljala od brutalnog sukoba, a danas je ponosna članica NATO-a i EU. Ona predstavlja nadu za regiju te jaku i stablilizirajuću snagu za susjedne zemlje. Oni koji su tog dana poginuli, vidjeli bi Hrvatsku danas kao ispunjenje njihova cilja”, rekla je ona.

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić rekao je da je smrt delegacije bila golema tragedija za američki  i za hrvatski narod.

”Oni su pokušavali uspostaviti trajni i dugotrajni mir. Izgubili smo ih u životu, ali ne u uspomeni ni u svemu onome što su pokušavali napraviti. Drago nam je što su SAD bile uz nas u najtežim trenutcima”, rekao je Vlahušić.

Žive sjećanja na poginule

Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić istaknuo je kako su sjećanja na ljude koji su poginuli još živa, kao i sjećanja na njihovu plemenitu misiju.

CROATIA-BROWN/GALBRAITH
Tadašnji američki veleposlanik u Hrvatskoj Peter Galbraith posjetio je mjesto pada zrakoplovaFoto: TOM DUBRAVEC

 

”U ovom trenutku se sjećamo i cijenimo i kako su Sjedinjene Američke Ddržave razumjele karakter rata u kojem smo bili i našu potrebu i pravo da se obranimo i izborimo za nezavisnost. U ovom trenutku bismo voljeli vidjeti više veza s SAD-om i unaprijediti našu suradnju kako po pitanju investicija tako i svega ostalog”, rekao je Dobroslavić.

Zrakoplov se 3. travnja 1996. godine srušio u Konavlima na području brda Sveti Ivan, navodno zbog greške u navigaciji zbog velikog nevremena. Svi putnici su poginuli, a među njima i dvoje hrvatskih državljana.

Ron Brown rođen je u Washingtonu, a odrastao u New Yorku u obitelji Afroamerikanaca srednje klase. Studirao je na Midllebury Collegeu. Služio je vojni rok u Južnoj Koreji i Europi, oženio se i završio studij prava. Radio je kao odvjetnik i lobist, imao je funkcije u Demokratskoj stranci, a uspješno je sudjelovao i u predsjedničkoj kampanji Billa Clintona, koji ga je nakon pobjede na izborima, 1993. godine imenovao ministrom trgovine.

Jedan od poginulih Hrvata bio je poznati fotoreporter Slobodne Dalmacije Nikša Anonini. Jedan od njegovih dugogodišnjih kolega Ognjen Alujević u upečatljivoj objavi na Facebooku, prisjetio se i danas Antoninija, vrhuskog profesionalca u čiju je spomen utemeljena i nagrada za najbolje fotografije.

Nikša Anonini
Nikša AntoniniFoto: Ognjen Alujević

“Za nas koji smo ga poznavali desetke godina i provodili sate i dane privatno i službeno, 20 godina je proletilo u hipu. Ostaje nam njegova masivna figura, njegov zarazni osmijeh, njegov dobri duh i nadasve njegova neiscrpna energija, kojom je pokretao i nemoćne i uspavane kolege na akciju, rad i samo rad. Novinari nisu njega vukli, on je njima diktirao tempo rada a zajedničke reportaže su bile gotove tek kada bi Nikša dosego dovoljni fotografski kvalitet”, podsjetio je Alujević.

Povratak na Net.hr