Play ponuda

Josipović se iz privatne osvete upliće u rad manjina

shimmer fallback
13.8.2012.
13:39
Play ponuda

"On neće da šalje demantije i ispravke, neće da tuži, neće da razgovara, neće da argumentira: neće, između ostalog, zato što dobro zna da Novosti u storiji o Emporionu i ZAMP-u nisu objavile doslovno ni jednu netočnost, te zato što mu je savršeno jasno da smo dosad objavili samo manji dio te uzbudljive sage", navodi glavni urednik NovostiIvica Đikić u svom tekstu kojim poručuje Ivi Josipoviću da prestane blatiti taj list među novinarima i državnim dužnosnicima i zagovarati obustavu njegova financiranja javnim novcem.

Budući da Josipović uživa ogromnu podršku u javnosti, zanimalo nas je kako to izgleda kada omiljenom predsjedniku niste nimalo dragi. Napomenimo kako je u broju prije Đikićevog apela da Josipović ostavi Novosti na miru, osvanulo izvješće koje je tvrtka Emporion u vlasništvu Josipovićeva prijatelja uputila agenciji Fina. Iz njega se vidi da dobit tog poduzeća na poslovima koje je dobila bez javnog natječaja nije nimalo papirnata kao što je, između ostalih tvrdio i Josipović.

Naveli ste da je predsjednik off the record širio izmišljotine o Novostima. Kada je to počelo i o kakvim se izmišljotinama radi?Marka Vojkovića Počelo je našim tekstovima o poslovima . Predsjednika Josipovića to je jako naljutilo i od tada ne prestaje njegova kampanja protiv Novosti i SNV-a. Optužuje nas da objavljujemo neistine i širi zavjereničke teorije o motivima kojima su Novosti vođene kad je riječ o pisanju o Vojkoviću, ZAMP-u i Josipoviću.

Pišete i kako je zagovarao da se, nakon nekoliko godina, prekine dotok javnog novca novinama i njihovu izdavaču. Budući da je izdavač Srpsko narodno vijeće, bi li to podrazumijevalo i promjenu politike financiranja nacionalnih manjina? Stvarno ne znam što bi to značilo, jer se ne bavim financijama SNV-a, ali znam da predsjednik Republike nema nikakve ovlasti da se u to upliće. Pogotovo ako je razlog njegova uplitanja pokušaj privatne osvete.

Kako objašnjavate njegov postupak koji bi zahtijevao značajne izmjene u načinu financiranja srpske manjine, ali i određivanje na koji će se način novac namijenjen manjini u konačnici trošiti? Nadam se da ljudi koji odlučuju o financiranju manjinskih organizacija i glasila neće dopustiti da im se itko miješa u posao.

Naveli ste da on umjetno stvara marionetsku alternativu SNV-u, izdavaču lista. Mislite li pritom na Veljka Džakulu i pozivnicu koju je primio od predsjednika za pojavljivanje na proslavi Oluje umjesto legitimnog predstavnika srpske manjine u Hrvatskoj? Čini mi se da predsjednik Republike ima namjeru krojiti manjinsku političku scenu u skladu sa svojim privatnim interesima i hirovima. No, nevolja je što mu i za to nedostaje ustavnih ovlasti.

Džakula je u više navrata istupao s optužbama na račun vlasti zbog načina financiranja SNV-a, navodeći da je ono netransparentno. Kako to komentirate? Ne znam ništa o tome, osim da je SNV, kao i sve udruge koje se financiraju javnim novcem, dužan svoje financijsko poslovanje redovno davati na uvid državnim revizorima i inspekcijama.

Kada ste predsjedniku nudili intervju i što Vam je odgovoreno? Ponudili smo mu intervju 21. ožujka ove godine, kad smo intenzivnije pisali o aferi ZAMP. Odgovoreno je da predsjednik Republike, zbog niza obaveza, nije u mogućnosti dati intervju.

Play ponuda
Play ponuda