Glavni urednik Novog lista pisao najmoćnijem domaćem bankaru

Poslovodni kolegij Novog lista na čelu s predsjednikom Uprave Gordanom Kneževićem, zajedno sa sindikatima, predstavnicima radnika u Nadzornom odboru i ogrankom HND-a predao je u ime Novog lista d.d. žalbu na prijedlog predstečajne nagodbe, koji je prošlog tjedna podnio član Uprave i većinski vlasnik Novog lista Albert Faggian.

Kako je danas pojasnio Knežević, oni se ne protive provedbi predstečajne nagodbe, nego načinu njegove provedbe.

Prvi razlog žalbe je to što je protiv Alberta Faggiana podignuta kaznena prijava zbog sumnje na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, pa smatraju da zbog toga, kao i zbog povezanosti s predstečajem Glasa Istre novine i Glasa Istre trgovina, on nema legitimitet da samostalno sudjeluje u pripremi dokumentacije u predstečajnom postupku.

Sukob interesa

Drugi razlog je to što je Nagodbeno vijeće za povjerenika predstečajne nagodbe imenovalo Andreja Sablića. U Novom listu smatraju da je Sablić u sukobu interesa jer je već povjerenik u Glasu Istre novine i Glasu Istre trgovina, koji su glavni dužnici Novog lista, i da Novom listu tako ne bi bila osigurana pravedna predstečajna nagodba.

Jučer je u Novom listu održana sjednica Nadzornog odbora (NO) na kojoj je predstavnik radnika Damir Cupać predložio da se većinskog vlasnika i člana Uprave Alberta Faggiana opozove iz Uprave jer ne radi u interesu tvrtke. Zatraženo je i vraćanje jednočlane Uprave te vraćanje ovlasti NO-u, ali ti prijedlozi nisu prihvaćeni.

Zaposlenici Novog lista uputili su Upravi i NO Zagrebačke banke (Zaba) pismo kojim ih obavještavaju o održanoj sjednici NO Novoga lista i izražavaju da bi Zaba trebala provesti mjere za razvlaštenje Faggiana.

Razvlaštenje Faggiana

“Iako je A. Faggian još uvijek, preko tvrtke Andre d.o.o, formalno vlasnik većinskog paketa dionica Novog lista, kupljenog upravo kreditom Zabe, stav je predsjednika Uprave, glavnog urednika, Poslovodnog kolegija, predstavnika radnika u NO i predsjednika tri sindikata da on ne može operativno voditi Novi list kao član Uprave, zbog štete koju je tvrtki napravio,” stoji u pismu.

Navode i da smatraju da bi Zaba u smislu zaštite svoga vlasništva, očuvanja Novog lista i radnih mjesta, ako su se za to stekli uvjeti, zbog nepoštivanja ugovora o kreditu kojim je kupljen Novi list, trebala što žurnije provesti sve zakonske mjere kako bi razvlastila A. Faggiana te da bi se tako stekli neophodni preduvjeti za uspješnu provedbu predstečajne nagodbe.

Pismo glavnog urednika

Novi list danas donosi i pismo glavnog urednika Branka Mijića predsjedniku Uprave Zabe Franji Lukoviću pod naslovom „Gospodine Lukoviću, je li Faggian i dalje vaš i Zabin partner?“, u kojem upućuje više pitanja o opravdanosti Faggianova ostanka u Novom listu te o odnosima Zabe i Novoga lista. Među ostalim pita Lukovića je li na sastanku prošloga petka odgovrio pozitivno na jedini Mijićev uvjet koji je postavio u ime zaposlenika da u predstečajnoj nagodbi budu partneri Zabi, a to je da Faggian više ne može biti vlasnik ni član Uprave Novoga lista.

Zaba dugoročno ne želi novinsku kuću

Albert Faggian podnio je prošlog tjedna prijedlog za pokretanje stečajnog postupka – dospjele obveze prešle su 20 posto kratkoročnih obveza.

Gordan Knežević rekao je potom da su predstavnici Zabe iskazali interes i namjeru da se prema predloženom programu predstečajne nagodbe dio potraživanja te banke prema Novom listu pretvori u vlasnički udjel, ali da dugoročno ne želi biti vlasnik te novinske kuće.

Zagrebačka banka ima založna prava na oko 80 posto udjela Novoga lista, a potraživanja te banke prema Novom listu sada su oko 14 milijuna kuna.

Povratak na Net.hr