'RECESIJE DOLAZE U PUNO BOJA, OKUSA, I MIRISA...' / Glavni ekonomist HNB-a o krizi i rastu kamatnih stopa: 'Građani s ovom vrstom kredita su najranjiviji…'

Image
Foto: ilustracija, Igor Šoban / PIXSELL

'Svaki postotni bod povećanja kamate povećava rate. To najviše ovisi o ročnosti – što je veća ročnost kredita, to je veći rast rata. Građani moraju biti svjesni tog rizika', kaže Vedran Šošić iz HNB-a

19.10.2022.
18:20
ilustracija, Igor Šoban / PIXSELL
Play logo

Glavni ekonomist Hrvatske narodne banke (HNB) Vedran Šošić kazao je, gostujući na televiziji N1, kako se ekonomske projekcije pogoršavaju, a gospodarski izazovi su sve lošiji. Govorio je i o recesiji.

“Recesije dolaze u puno boja, okusa i mirisa. Teško je reći jesmo li u recesiji dok ona traje. Obično odbori odlučuju o tome kad je početak i kraj, šest mjeseci ili godinu dana nakon što ona završi. Obično se definira kao dva uzastopna tromjesečja smanjenja gospodarske aktivnosti”, rekao je dodavši da to podrazumijeva pad u više djelatnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DOKAD ĆEMO OVAKO? /

Boris Vujčić otkrio kad očekuje pad inflacije: 'Izgledi se iz dana u dan pogoršavaju, ne može se isključiti mogućnost recesije'

Image
DOKAD ĆEMO OVAKO? /

Boris Vujčić otkrio kad očekuje pad inflacije: 'Izgledi se iz dana u dan pogoršavaju, ne može se isključiti mogućnost recesije'

Vjerojatnost recesije - 20 do 30 posto

U srpnju su, primjerice, smanjile se industrijska proizvodnja i građevinska aktivnost, a stagnirala je maloprodaja.

“Svi pokazatelji snažno usporavaju, čak i padaju, ali čekamo podatke za kolovoz i rujan. No, ono što smo vidjeli pokazuje veliko usporavanje gospodarske aktivnosti i može se reći da je vjerojatnost recesije 20 ili 30 posto, a možda i više od toga”, kazao je Šošić na N1.

Za uvođenje eura u ovim prilikama rekao je kako je to “u ovom trenutku definitivno štit.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rastu rate kredita s promjenjivom kamatom?

Savjet HNB-a u utorak je objavio da bi se postupno mogle povećati rate kredita s promjenjivom kamatom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Premda kamatne stope ne rastu, dio kredita - oni s promjenjivom stopom su vezani za EURIBOR koji je snažno porastao - za 3 postotna boda su povećani. Građani koji imaju kredite vezane za EURIBOR već su primijetili lagani rast kamatnih stopa, a to će se vjerojatno i nastaviti”, kazao je.

Dodaje da će to dijelom kočiti zakonska ograničenja visine kamatnih stopa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Međutim, kako kamatne stope budu rasle, tako se dva puta godišnje resetiraju ta zakonska ograničenja i ona će se vjerojatno dizati pa će se postupno i njima podizati rate”, kazao je Šošić.

'Građani mogu sjesti i razgovarati s bankama'

“Kod ostalih, NRS je najzastupljenija kamatna stopa, to je trošak financiranja bankovnog sustava, kamatna stopa koju banke otplaćuju na depozite, ona će vjerojatno reagirati s određenom odgodom, nešto sporije i slabije. Nama je važno da građani budu svjesni tog rizika. Svaki postotni bod povećanja kamate povećava rate. To najviše ovisi o ročnosti – što je veća ročnost kredita, to je veći rast rata. Građani moraju biti svjesni tog rizika. Ono što građani mogu napraviti jest razgovarati s bankama”, istaknuo je Šošić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i koji će kreditno zaduženi građani biti najviše pogođeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Oni s najdužim rokovima dospijeća – 15, 20 i više godina – oni su najranjiviji na rast kamatnih stopa”, rekao je.

Što se tiče mehanizama zaštite, Šošić kaže da neke banke nude fiksne stope pod određenim uvjetima, a ako im to ne ponude, građani imaju i mogućnost prenošenja kredita u drugu banku.

Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
default_cta
Elon Musk show
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
default_cta
Britain's Got Talent
Tri sestre
Play logo