'SRAMOTNO' / Poznati Hrvat očitao lekciju naciji, situacija sa 'Zambijcima' potpuno ga izbacila iz takta, a pogotovo jedna stvar

Image
Foto: Mwebantu.com

'To samo govori da te ljude nikada nije zanimala ni istina, ni pravo, ni pravda, nego samo gaženje nekoga tko je ranjiv i kupljenje političkih poena na tuđoj nesreći', napisao je Glavašević na Twitteru

1.6.2023.
16:30
Mwebantu.com
Play logo

Osmero Hrvata uhićeno je prije sedam mjeseci u Zambiji zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga. Sud ih je danas oslobodio jer optužba nije uspjela dokazati navode iz optužnice.

Nezavisni saborski zastupnik Bojan Glavašević na Twitteru se osvrnuo na one koji su te ljude, kako kaže, proteklih sedam mjeseci javno linčovali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NAKON 7 MJESECI /

Hrvati su slobodni! Zambijska sutkinja odbacila optužbe za trgovinu djecom: Odluka odmah stupa na snagu

Image
NAKON 7 MJESECI /

Hrvati su slobodni! Zambijska sutkinja odbacila optužbe za trgovinu djecom: Odluka odmah stupa na snagu

'Sramotno, tako se okrenuti protiv ljudi'

''Nakon oslobađajuće presude u Zambiji, ljudi koji su zadnjih sedam mjeseci javno linčovali te ljude i njihovu djecu, govore o "dubokoj državi" i, tu u Saboru, o "korumpiranim sudovima zemalja trećeg svijeta". Da je presuda bila osuđujuća, bili bi im super i sudovi i država. To samo govori da ih nikada nije zanimala ni istina, ni pravo, ni pravda, nego samo gaženje nekoga tko je ranjiv i kupljenje političkih poena na tuđoj nesreći. Kao što postoje krvavi dijamanti, tako su i ovo krvavi politički poeni. Sramotno, tako se okrenuti protiv ljudi'', napisao je Glavašević.

Tezu o djelovanju ''duboke države'' u oslobađajućoj presudi hrvatskim parovima u Zambiji danas je izrekao Igor Peternel iz Domovinskog pokreta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Malenica: Oslobođeni Hrvati u Zambiji neće prolaziti dodatne postupke u Hrvatskoj

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica izrazio je u četvrtak zadovoljstvo oslobađajućom presudom osmero Hrvata u Zambiji te istaknuo da u Hrvatskoj neće prolaziti dodatne postupke jer im je priznata inozemna sudska odluka, djeca imaju dokumente i vraćaju se u Hrvatsku kao hrvatski državljani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osmero Hrvata u Zambiji oslobođeno je danas - sedam mjeseci od uhićenja - optužbi za trgovinu ljudima, odnosno sumnji u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga.

Ministar Malenica u izjavi novinarima je istaknuo da je njegovo ministarstvo čitavo vrijeme nudilo međunarodnu pravnu pomoć zambijskim vlastima, no one nisu koristile tu mogućnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izrazio je uvjerenje da će se u kratkom roku hrvatski državljani zajedno s djecom vratiti u Hrvatsku rekavši da nema točnu informaciju kada bi se trebali vratiti, no, da bi to trebalo biti "kada se ispune sve formalnosti i kada im se dokumenti vrate". 

"Možda nije realno da bude danas, ali vjerujem u narednim danima", rekao je. Konzularna služba, kako kaže, vodi računa o putu iz Zambije u Hrvatsku i organizira prijevoz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjeruje da ovoga puta, s obzirom na oslobađajuću presudu, prepreka neće biti kao zadnji put te da će slobodno moći napustiti Zambiju. "Konzularna služba Ministarstva vanjskih i europskih poslova vodi o tome računa, vidjet ćemo u narednim danima", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spremni smo uvesti dodatni mehanizam da se ojača pravna sigurnost u postupcima posvojenja

Vjeruje i da je tom oslobađajućom presudom definitivno završio postupak u Zambiji, a u Hrvatskoj, rekao je, neće prolaziti dodatne postupke.

"Što se tiče postupka u Hrvatskoj, njima je priznata je strana sudska odluka, djeca imaju hrvatske dokumente i vraćaju se u Hrvatsku kao hrvatski državljani i, što se tiče toga, ne može im se to osporavati", istaknuo je Malenica.

Osvrnuo se također na izmjene Zakona o privatnom pravu koje su danas prezentirane u Saboru, a odnose se na posvajanja iz trećih zemalja, istaknuvši da su kroz izmjene zakona komunicirali s Ministarstvom rada i Vrhovnim sudom i predvidjeli mehanizme kontrole kroz postupak legalizacije stranih sudskih odluka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjeruje da će se kroz donošenje tog zakona urediti pitanje međunarodnog posvajanja, pogotovo iz trećih država koje nisu potpisnice Haaške konvencije, a vidjet će i hoće li uvesti dodatni mehanizam kontrole kroz međunarodnopravnu pomoć koju sudovi mogu koristiti, odnosno da sudovi provjeravaju sa sudovima drugih država autentičnost isprava.

"Hoćemo li to staviti kao odredbu, vidjet ćemo u narednim danima, ovisno kako će rasprava ići. Spremni smo razgovarati o tome da uvedemo dodatni mehanizam koji bi ojačao pravnu sigurnost u postupcima posvojenja", naglasio je Malenica.

Nakon presude Stanišiću i Simatoviću vidjet ćemo postoje je osnove za pokretanje tužbe za naknadu štete

Na novinarski upit vezano za presude Haškog suda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, za ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, ministar je odgovorio da će u narednim danima analizirati i vidjeti postoje li osnove za pokretanje novih tužbenih zahtjeva za naknadu štete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izrazio je žaljenje što Simatović i Stanišić nisu presuđeni prije ožujka 1992. "kada su počinjeni najstrašniji zločini na području Hrvatske".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ta presuda je bitna i važna, međutim, ima određenih elemenata s kojima nismo zadovoljni. No, zasigurno je potvrdila da su oni počinili teška kaznena djela s ciljem etničkog čišćenja nesrspkog stanovništva na području Hrvatske i BiH", zaključio je Malenica.

BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo